Protesti proti Orbanovi protipriseljenski politiki. Foto: Reuters
Protesti proti Orbanovi protipriseljenski politiki. Foto: Reuters
Opozicija je nekatere sporne plakate uničila. Foto: Reuters

"Menimo, da ni prav, da nam pošiljajo begunce, treba jih je ustaviti na srbskem ozemlju," je dejal Orban v pogovoru za radio Kossuth. "Razmišljamo o vseh možnostih, vključno z možnostjo popolnega fizičnega zaprtja meja," je dejal in dodal, da bi lahko odločitev o tem sprejeli prihodnjo sredo.

Meja znotraj schengenskega območja se ob tem po njegovih besedah "še ni treba dotikati", je pa čas, da se okrepijo zunanje meje.

Več beguncev samo še Švedska?
Madžarska je lani po navedbah vlade sprejela več beguncev glede na število prebivalcev kot katera koli druga država članica EU-ja razen Švedske. Njihovo število je z 2.000 leta 2012 naraslo na skoraj 43.000. Letos je na Madžarsko prišlo približno 54.000 migrantov, končna številka konec leta pa naj bi znašala 130.000.

Na začetku leta je bil velik porast v prihodih ljudi s Kosova, velika večina tistih, ki prihajajo zdaj, pa je iz Sirije, Iraka in Afganistana. Glede na uradne podatke jih 95 odstotkov vstopi na Madžarsko iz Srbije.

Avstrija, ki meji na Madžarsko in je prav tako zaznala velik porast števila migrantov, je ta teden napovedala, da na madžarsko-srbsko mejo za okrepitev nadzora pošilja 40 svojih policistov.

Razburja s plakati
Madžarska vlada sicer v zadnjih dneh razburja s kampanjo plakatov in panojev, ki jih je mogoče videti po Budimpešti, na njih pa so slogani, kot sta "Če prideš na Madžarsko, ne moreš odvzeti dela Madžarom" in "Če prideš na Madžarsko, moraš spoštovati našo kulturo".

Viktor Szigetvari, ki vodi manjšo opozicijsko liberalno stranko Skupaj, je priznal, da so njihovi člani uničili nekaj teh plakatov. Zagotovil je, da se bodo še naprej prizadevali, da bodo ti "sovražni plakati" izginili. Šest članov njegove stranke je bilo zaradi uničevanja plakatov aretiranih.

Plakati, ki so sicer na družbenih omrežjih tarča posmeha, so del obsežne protimigracijske kampanje vlade premierja Orbana v odgovor na velik priliv prosilcev za azil.