Puščava Kalahari zavzema skoraj 90 odstotkov ozemlja Bocvane. Foto: Vlada republike Bocvane
Puščava Kalahari zavzema skoraj 90 odstotkov ozemlja Bocvane. Foto: Vlada republike Bocvane
Pripadnik ljudstva San
Ljudstvo San, nam bolj znano pod imenom Bušmani, šteje samo še nekaj tisoč pripadnikov, ki živijo v Kalahariju. Foto: EPA
Bolniki z aidsom dobijo brezplačna zdravila, v Bocvani pa je tudi eden najnaprednejših inštitutov za aids na svetu. Foto: EPA
Reka Okavango
Reka Okavango skupaj s pritoki sestavlja četrto največje rečno omrežje v Afriki, sama reka pa se v delti izliva v puščavo Kalahari, kjer ustvarja obsežna močvirja. Foto: Vlada republike Bocvane
Zgradba parlamenta v Gaboroneju
Bocvana ima med vsemi afriškimi državami najdaljšo tradicijo večstrankarskega demokratičnega sistema. Foto: Vlada republike Bocvane

Bocvana je bila pred 40 leti ena najrevnejših in najmanj razvitih držav na svetu in v Afriki. Smotrno izkoriščanje velikih zalog diamantov pod tlemi puščave Kalahari, ki zavzema večino ozemlja države, je omogočilo visoko gospodarsko rast skozi vsa desetletja od razglasitve neodvisnosti leta 1966 in dohodek na prebivalca, ki je sredi šestdesetih let znašal manj kot 100 dolarjev, zdaj presega 3.400 dolarjev.

Osnovni podatki:
Površina: 600,370 km2
Prebivalstvo: 1,7 mio BDP/prebivalca: 3,440 $ (2003)
Mobilni tel./tisoč preb.: 165 (2003)
Št. uporabnikov interneta/tisoč preb.: 35 (2003)
Rezerve v am. dolarjih in zlatu: 5,7 milijarde $
Skupni dolg: 531 mio $

Rudniki diamantov so že od začetka 70. let prejšnjega stoletja v skupni lasti vlade in podjetja De Beers, ki je največji proizvajalec in trgovec z diamanti na svetu.

Prihodki od prodaje diamantov omogočajo vladi, da z njimi financira brezplačno socialno oskrbo, gradnjo osnovne infrastrukture na podeželju in subvencionira rejo govedi, ki je bila pred intenzivnim izkoriščanjem diamantov, ki se je začelo po letu 1970, najpomembnejša gospodarska panoga in s katero se še zdaj ukvarja večina prebivalstva, saj suho in vroče puščavsko podnebje ne omogoča poljedelstva.

Dragi safariji v puščavi
Zaradi redke poseljenosti in neokrnjene narave je ena izmed pomembnejših vej gospodarstva tudi turizem, oblasti pa se s številnimi omejitvami in visokocenovnimi safariji trudijo, da ta ne bi prerasel v masovni turizem, kot je to primer v Vzhodni Afriki, kjer so se posledice čutile tudi v okolju.

Aids največji problem
Največjo oviro za gospodarski razvoj predstavlja ena najvišjih stopenj okuženosti z virusom HIV na svetu, saj je s tem smrtonosnim virusom okuženih več kot 37 odstotkov prebivalcev med 15 in 49 letom starosti, to pa je tudi veliko več kot v sosednjih Zimbabveju, Zambiji, Južnoafriški republiki in Namibiji, ki skupaj tvorijo območje z največjo okuženostjo tudi v sami Afriki.

Aids je med glavnimi vzroki za nizko stopnjo pričakovane življenjske dobe, ki zaradi bolezni znaša 38 let in se je od leta 1991 znižala že za več kot dvajset let, do leta 2010 pa naj bi še padala.

Veliko okuženih ima tudi druge spolno prenosljive bolezni, saj s spolnimi odnosi začnejo že zelo mladi, predvsem za moške v zakonu pa je običajno, da imajo spolne odnose z več zunajzakonskimi partnerji. Vse večji družbeni problem predstavljajo tudi otroci sirote, ki so zaradi bolezni ostali brez staršev in se tudi sami okužili.

Vendar pa je uspešno gospodarjenje s prihodki od diamantov vladi omogočilo, da je vsem državljanom, okuženim z virusom HIV, prva od držav v regiji omogočila brezplačno zdravljenje. V program prejemanja mešanice zdravil, ki zaustavijo napredovanje bolezni, je vključenih 20.000 bolnikov.

Brez državnega udara
Bocvana je ena redkih afriških držav, ki ni doživela državnega udara. Svobodne večstrankarske volitve potekajo normalno na vsakih pet let, odkar se je izkopala izpod britanske kolonialistične nadoblasti. Od prvih volitev naprej je na oblasti Demokratična stranka Bocvane, ki jo je ustanovil prvi predsednik Seretse Khama.

Spoštovanje človekovih pravic in nizka stopnja korupcije sta dve izmed redkih lastnosti pri afriških državah, vendar pa jim je lahko Bocvana za zgled, saj jo je leta 2001 mednarodna organizacija Transperency Interanational ocenila kot najmanj koruptivno državo v Afriki.

Kljub dobrim dosežkom na gospodarskem področju pa revščina v Bocvani ostaja problem, saj je pred tremi leti skoraj polovica prebivalcev še vedno živela v hudi revščini in se preživljala z manj kot enim dolarjem na dan.