Kljub zgledni gospodarski rasti pa Bocvana še vedno trpi za neenakomerno razdelitvijo bogastva. Foto: EPA
Kljub zgledni gospodarski rasti pa Bocvana še vedno trpi za neenakomerno razdelitvijo bogastva. Foto: EPA

Bocvanski demokratski stranki (BDP) predsednika Iana Khame je uspelo osvojiti 33 od 57 poslanskih sedežev. Opozicijskemu zavezništvu za demokratične spremembe je uspelo zbrati 14 sedežev.

Čeprav je BDP na čelu Bocvane že od leta 1966, pa je stranka tokrat zabeležila največji padec podpore, saj je še na prejšnjih volitvah leta 2009 osvojila 79 odstotkov glasov.

Vladajoča stranka sicer še vedno uživa veliko podporo med številnimi volivci, ki so hvaležni za leta dostopnega šolanja in socialne izdatke, kar se je na veliko financiralo s proizvodnjo diamantov, vendar pa je med mladimi in srednjim razredom iz urbanih središč čutiti željo po spremembah.

Bocvana velja za afriško zgodbo za uspehu in je ena najbolj stabilnih ter demokratičnih držav na celini, a z upadom povpraševanja po diamantih se je upočasnila tudi gospodarska rast in brezposelnost je pri okoli 20 odstotkih.

Nekaj kritik si je Khama, ki je sin prvega bocvanskega predsednika Seretse Khame, pridobil s prisilno preselitvijo ljudstva San iz njihovih tradicionalnih lovišč v puščavi Kalahari. Takrat je bil na udaru predvsem mednarodnih organizacij za pravice staroselcev, medtem ko so mu njegovi rojaki zamerili, da je uvedel 50-odstotni davek na alkohol.

61-letni Khama je dejal, da je samo BDP sposoben vladati Bocvani in obljubil nova delovna mesta ter izboljšanje oskrbe s pitno vodo in elektriko. Prejšnji teden je namreč prišlo do okvare edine elektrarne v državi, zaradi česar so se morali obrniti na sosednjo Južnoafriško republiko.