Bocvana je znana po naravnih parkih, ki so vaba za turiste in velik vir prihodka. Foto: EPA
Bocvana je znana po naravnih parkih, ki so vaba za turiste in velik vir prihodka. Foto: EPA
Bušmanov je okoli 100.000, živijo pa v Bocvani, Južnoafriški republiki in Namibiji. Foto: EPA
Festus Mogae
Bo bocvanski predsednik uspel ohraniti visok ugled svoje države? Foto: EPA

To, z diamanti bogato južnoafriško državo, so v preteklosti hvalili kot primer dobrega gospodarjenja in odprtega demokratičnega sistema. Vendar kritiki opozarjajo na vse pogostejše omejevanje svobode govora in ogrožanje demokracije. Vlada namreč pripravlja zakon o obveščevalnih dejavnostih, ki je po mnenju aktivistov močno omejil svobodo govora v državi, ki je do zdaj imela zelo svoboden medijski prostor.

Novinarji in aktivisti nezaželeni
Oblasti so pred kratkim vstop v državo prepovedale tujim novinarjem in aktivistom, ki se borijo za pravice Bušmanov. Ti staroselci, ki naseljujejo puščavo Kalahari, se še vedno ukvarjajo z lovom in nabiralništvom, vendar hoče vlada vse bolj posegati v njihov življenjski prostor, predvsem zaradi velikih zalog diamantov, ki naj bi se tam skrivali. Lani so Bušmani dobili tožbo na sodišču, ki je odločilo, da jih je vlada nezakonito preselila iz Kalahirja, zato se jim mora omogočiti vrnitev. Vlada je zagotovila, da bo spoštovala odločitev sodišča.

Aktivisti, ki se jim je prepovedal prihod, so člani gibanja Survival International. To gibanje je Bušmane podprlo v njihovi tožbi proti bocvanski vladi. Med novinarji, ki so jim oblasti preprečile vstop v državo, sta tudi znani zunanjepolitični urednik na BBC-ju John Simpson in nekdanji urednik Finacial Timesa za Afriko Dabid White.

Oblasti nočejo slišati kritik
Bocvana še vedno ostaja pravi biser med preostalimi afriškimi državami, še posebej, če jo primerjamo s sosednjim, nekoč zelo uspešnim Zimbabvejem, ki zaradi zgrešenih politik predsednika Roberta Mugabeja zadnja leta drvi v propad. Vendar pa je bocvanska vlada postala vse občutljivejša na kritike in po mnenju lokalnega medijskega aktivista Tapela Ndlovija država počasi, a zanesljivo, postaja tipična avtoritarna afriška država.

Pametno gospodarjenje
Največ prihodkov Bocvane prinesejo diamanti. Njihov izvoz predstavlja glavni razlog za visoko gospodarsko rast. Država je največja proizvajalka diamantov na svetu in je bila dolgo časa najuspešnejše afriško gospodarstvo. Veliko pohval je bila deležna zaradi gospodarnega ravnanja s prihodki od diamantov, s katerimi je tudi financirala brezplačna zdravila proti aidsu za svoje državljane. Aids ostaja velika težava, saj je od 1,8 milijona prebivalcev s to nevarno boleznijo okuženih skoraj 40 odstotkov.

Generali v vladi
Vladajoča stranka predsednika Festusa Mogaeja je zmagala na vseh volitvah od leta 1966, ko si je od Britancev izborila neodvisnost. Na slab sloves je stranka prišla pred dvema letoma, ko so iz države izgnali avstralskega akademika, ki je vlado obtožil skrivnosti in elitnosti. Od volitev leta 2004 so na pomembne položaje v vladi prišli nekdanji generali, katerih težava je po mnenju kritikov to, da se vse vrti okrog varnostnih razmer.