Burka je tradicionalno muslimansko pokrivalo, ki pa ga na Nizozemskem nosi le malo muslimank. Foto: EPA
Burka je tradicionalno muslimansko pokrivalo, ki pa ga na Nizozemskem nosi le malo muslimank. Foto: EPA
Rita Verdonk
Verdonkova je znana po ostri politiki do priseljencev. Foto: EPA

Burko, kot se imenuje pokrivalo, ki pokriva celo telo in obraz, naj bi prepovedali na ulicah, vlakih in avtobusih, sodiščih in v šolah. Po mnenju ministrov nošenje burke moti javni red in državljane ter zmanjšuje varnost. Odločitev so sprejeli le nekaj dni pred volitvami, na katerih naj bi po napovedih zmagala vladajoča desnosredinska koalicija.

Predlog so poslanci podprli že lani, zdaj pa utegne postati zakon, saj so pravniki ugotovili, da ni v nasprotju z nizozemskim pravom.

Kršenje človekovih pravic?
Muslimani predstavljajo približno 5 odstotkov nizozemskega prebivalstva, burko pa nosi le nekaj deset muslimank. Kritiki prepovedi so prepričani, da bi njena uvedba pomenila kršenje človekovih pravic, a ministrica za imigracije Rita Verdonk vztraja, da je nošenje burke na Nizozemskem v javnosti nesprejemljivo.

Odnosi med muslimansko skupnostjo na Nizozemskem in oblastmi v tej državi so se poslabšali, ko so muslimanski skrajneži novembra 2004 umorili filmskega ustvarjalca Thea van Gogha, ki je snemal film o položaju žensk v muslimanski družbi.

Če bo zakon o prepovedi zakritosti sprejet, bo Nizozemska prva država v Evropi, ki bo zakonsko prepovedala zakritje obraza.

Blair in Prodi menita, da zakrit obraz onemogoča komunikacijo
Tudi britanski in italijanski premier Tony Blair in Romano Prodi menita, da tančice, s katerimi si muslimanke popolnoma pokrijejo obraz, onemogočajo vključevanje muslimanov, saj so po Blairjevem mnenju znak ločevanja, ki pri nemuslimanih zbuja nelagodje. Prodi meni, da muslimanske priseljenke ne bi smele biti popolnoma zakrite, če se hočejo vključiti v družbo in postati del italijanske prihodnosti.