Mugabe Zimbabve vodi vse od leta 1980, ko se je država osamosvojila izpod britanske krone. Sprva je bil premier, od leta 1987 pa je predsednik. Foto: Reuters
Mugabe Zimbabve vodi vse od leta 1980, ko se je država osamosvojila izpod britanske krone. Sprva je bil premier, od leta 1987 pa je predsednik. Foto: Reuters
Zimbabve
Pričakovati je visoko volilno udeležbo. Foto: Reuters

Volivci, nekateri zaviti v odeje v hladnem jutru, so se v vrste pred volišči postavili vsaj štiri ure pred njihovim uradnim odprtjem.

89-letni Mugabe je dan pred volitvami napovedal, da bo v primeru poraza predal oblast. S tem se je odzval na obtožbe glavnega tekmeca v predsedniški bitki, trenutnega premierja Morgana Tsvangiraija, ki je Mugabeja in njegovo stranko Zanu-PF obtožil ponarejanja volilnih seznamov.

VOLITVE V ZIMBABVEJU

- 6,4 milijona volivcev.
- Predsedniške in parlamentarne volitve.
- Glavna tekmeca za predsedniški stolček sta Robert Mugabe in Morgan Tsvangirai.
- 89-letni Mugabe želi še podaljšati 33-letno vladavino.
- 61-letni Tsvangirai je že trikrat neuspešno kandidiral za predsednika.

Morata shajati drug ob drugem
Mugabe in Tsvangirai sta leta 2009 sprejela dogovor o delitvi oblasti, potem ko je po volitvah leta 2008 izbruhnilo nasilje. Posredovale so sosednje države, ki so oba glavna politična akterja prepričale k dogovoru.

Opazovalci pa dvomijo, da bodo volitve prinesle kake bistvene spremembe. Politična kriza se bo najverjetneje nadaljevala, izključeno pa ni niti nasilje. Za predsedniški stolček se poleg omenjenih potegujejo še trije kandidati. Hkrati Zimbabvejci volijo tudi nove člane parlamenta.

EU bi lahko odpravila sankcije
Zimbabvejska volilna komisija sicer zagotavlja, da so več kot pripravljeni za izvedbo volitev. Tokrat jih bodo nadzorovali tudi mednarodni opazovalci. Mednarodna skupnost pričakuje predvsem ocene opazovalcev Afriške unije in Južnoafriške razvojne skupnosti.

Če bodo mednarodni opazovalci ugotovili, da so bile volitve svobodne in poštene, je Evropska unija že napovedala, da bo odpravila sankcije proti Zimbabveju. Uvedla jih je leta 2002 zaradi političnega nasilja v državi, kršitev človekovih pravic in poneverb na volitvah.

Volišča se bodo zaprla ob 19.00 po krajevnem času, na izide pa naj bi morali počakati do pet dni.