Sever Kosova je bil v zadnjem letu priča nasilju, potem ko je Priština hotela prevzeti popoln nadzor nad območjem. Foto: EPA
Sever Kosova je bil v zadnjem letu priča nasilju, potem ko je Priština hotela prevzeti popoln nadzor nad območjem. Foto: EPA
Sever Kosova
Kosovo je ena najrevnejših evropskih držav. Foto: EPA

Behgjet Pacolli meni, da bi bila za pretežno srbski sever Kosova najboljša rešitev prosta gospodarska cona, po vzoru Džebel Alija v Dubaju, ki je največja in najhitreje rastoča prosto gospodarsko območje na svetu.

"Potrudil se bom po najboljših močeh za delovanje proste gospodarske cone, od katere bo imela koristi mednarodna skupnost, saj bo denar namesto za policijo vložilo v proizvodnjo," je Pacolli dejal prejšnji teden, poroča spletni portal Balkan Insight.

Čeprav kosovska vlada še ni razpravljala o tem vprašanju, pa ima Pacolli ambiciozne načrte, po katerih bi prosta gospodarska cona vključevala celotni severni del Kosova skupaj z južnim, albanskim, delom Kosovske Mitrovice.

"V 20 ali 30 letih se bo ustvarilo na tisoče novih delovnih mest letno," je prepričan kosovski politik, sicer bogati poslovnež, ki pojasnjuje, da bodo podjetja, ki na primer v Nemčiji plačujejo 50-odstotni davek, na severu Kosova plačevala samo 5 odstotkov davka.

Albanci in Srbi brez težav pri sodelovanju v kriminalu
Pacolli že dolgo časa opozarja, da bi morali težave in trenja na severu Kosova reševati s pomočjo gospodarskega razvoja.

Čeprav je sever Kosova uradno pod nadzorom oblasti v Prištini, pa tam v resnici vladajo kosovski Srbi s svojimi institucijami ob podpori Beograda, zaradi česar nenehno prihaja do trenj med srbsko in albansko skupnostjo, še posebej v etnično razdeljeni Kosovski Mitrovici.

A Srbi in Albanci znajo tudi sodelovati. Srbske in albanske kriminalne združbe namreč delujejo in sodelujejo skupaj na severu Kosova, kar škodi tako kosovskemu kot srbskemu gospodarstvu.

"Prepričan sem, da so ljudje naveličani tega," meni Pacolli, ki verjame, da se ob oblikovanju proste ekonomske cone nihče v Prištini, Kosovski Mitrovici ali v Beogradu ne bo več prednostno ukvarjal s politiko, ampak se bo raje usmeril v gospodarski razvoj.