Kdo bo zasedel vrh srbske Pravoslavne cerkve? Foto: EPA
Kdo bo zasedel vrh srbske Pravoslavne cerkve? Foto: EPA
Patriarh Pavle
Patriarh Pavle se zaradi slabega zdravja umika s položaja. Foto: EPA

94-letni patriarh Pavel je zaradi slabega zdravja pred dvema tednoma podal svoj odstop, takoj zatem pa so se v javnosti že začela pojavljati ugibanja o njegovem nasledniku. Patriarh bo vseh dolžnosti razrešen 11. novembra na redni seji saborja.



Zapletenost izbora
Kandidati za patriarha morajo biti vsi aktivni eparhski arhiereji, ki upravljajo z eparhijami (škofijami v vzhodnih cerkvah, op. a.) najmanj pet let. S tajnim glasovanjem se predlagajo kandidati, od katerih gredo v ožji izbor samo trije arhiereji, ki dobijo več kot polovico glasov članov volilnega saborja. Glasovanje se ponavlja, dokler se ne dobi kandidata s potrebnim številom glasov.

Med postopkom imenujejo duhovnika, pooblaščenega, da odpre zapečateno kuverto in izvleče enega izmed treh lističev, na katerih so zapisana imena trojice arhierejev s potrebno večino glasov. Zaradi takega oistopka izbora novega patriarha je niški škof Irinej za RTS dejal, da je nemogoče, da bi obstajali favoriti: "Omenjanje nekih kandidatov je iluzorno in nesprejemljivo. Način izbora izključuje vsako predhodno načrtovanje in možnost, da bi bil neki kandidat favoriziran. Od trojice kandidatov bo izbran eden, kdo pa to bo, ve le Bog."
O dveh strujah
Sociolog religije Mirko Đorđević je medtem za B92 povedal, da ne more reči, ali je Pavle odstop podal zaradi kakšnih stranskih vplivov, poudarja pa, da je v zadnjem letu dni obstajal pritisk, da se patriarh umakne z vrha srbske Pravoslavne cerkve.

Đorđević še pravi, da je znano, da v srbski Pravoslavni cerkvi obstajata dve močni struji: "Ena je konservativnejša - da je položaj patriarha dosmrten in da se v Cerkvi ne izvajajo nikakršne spremembe, ne liturgične, ne kakršne koli druge. Druga struja, na čelu katere je metropolit Amfilohije, trenutno prvi človek sinode, pa zagovarja, da se je treba spoprijeti z dejstvi in da Cerkev, če ni druge rešitve, izbere novega poglavarja."

Patriarh Pavle je 44. patriarh po vrsti, ki se šteje od svetega Save, prvega srbskega arhiepiskopa, dalje.

K . S.