Naselje Trije stolpi leži blizu reke Ibar, ki deli mesto na severni in južni del Kosovske Mitrovice. Foto: EPA
Naselje Trije stolpi leži blizu reke Ibar, ki deli mesto na severni in južni del Kosovske Mitrovice. Foto: EPA

Kosovska policija je sporočila, da so neznanci plastično razstrelivo podtaknili na okno njihovega stanovanja v pritličju. Eksplozija je odjeknila okoli 1.30, ko je bil 38-letni moški skupaj s soprogo in štirimi otroki v stanovanju. To je v naselju Trije stolpi v severnem delu Kosovske Mitrovice, kjer med srbskimi prebivalci živi manjše število albanskih družin in pripadnikov drugih etničnih skupin.

Kosovska policija je že uvedla preiskavo krvavega dogodka, katerega motiv in storilci za zdaj niso znani.

Napetosti med Srbijo in Kosovom v zadnjih tednih zopet naraščajo, saj je Beograd sporočil, da namerava v občinske, parlamentarne in predsedniške volitve, ki so predvidene maja, vključiti tudi Kosovo, svojo nekdanjo pokrajino, katere razglasitve samostojnosti leta 2008 ne priznava.

Ogorčenje in pretresenost
Predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar je v sporočilu za javnost zapisal, da je ob dogodku pretresen, in napovedal, da bodo predstavniki Eulexa skupaj s kosovskimi organi preiskali incident. Obenem je vse etnične skupnosti na Kosovu pozval, naj ostanejo mirne in pustijo policiji, da opravi svoje delo.

Kosovska vlada je dejanje označila za "zločinsko in teroristično" ter napovedala, da bodo naredili vse, da razjasnijo okoliščine ter kar najhitreje odkrijejo napadalca in ga pripeljejo pred sodnika.

"Takšna nasilna dejanja so nesprejemljiva in ne prispevajo k stabilnosti v državi. Ovirajo napore za vzpostavitev reda in miru na celotnem ozemlju Kosova, še zlasti v njegovem severnem delu," je v sporočilu zapisala kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

V zadnjem tednu so na Kosovu zabeležili več incidentov med kosovskimi Albanci in Srbi. Med drugim so neznanci pomazali stene pravoslavnega samostana v Dećanih, skupina ljudi pa je v Prištini s kamni napadla srbsko delegacijo, ki je prišla na pogovore o izvajanju dogovorov med Beogradom in Prištino.