23. januarja je Zagreb pretresla eksplozija. Foto: BoBo
23. januarja je Zagreb pretresla eksplozija. Foto: BoBo


Po besedah vodje Policijske uprave (PU) Zagreb Gorana Burušića je peterica tri kose eksploziva že decembra lani kupila od očeta enega izmed njih, piše Jutarnji list. Takrat so tudi skovali načrt, da bodo eksploziv nastavili na Trgu bana Jelačića.
V okolici Šibenika so eksploziv najprej preizkusili, nato pa so ga 23. januarja tudi podstavili na osrednjem zagrebškem trgu. Dva izmed njih so prijeli v Zagrebu, tri na območju Šibenika, enega pa pri poskusu prehoda državne meje. Čeprav so policisti našli dovolj sledi, o dokazih in podrobnostih niso želeli govoriti.
Obtožnica peterico dolži dogovarjanja za storitev kaznivega dejanja ter ogrožanja življenja in lastnine, 59-letnega očeta pa obtožujejo nedovoljenega posedovanja eksplozivnega telesa in pomoči pri storitvi kaznivega dejanja.
Poročali smo, da je 23. januarja na Trgu bana Josipa Jelačića v Zagrebu zgodaj zjutraj odjeknila manjša eksplozija, ki pa je k sreči povzročila le gmotno škodo. Hrvaški mediji so takrat poročali, da je bila v eksploziji poškodovana le ena od talnih plošč, ki prekrivajo osrednji trg v hrvaški prestolnici