Koalicija Kukuriku je v 151-članskem saboru osvojila 80 poslanskih sedežev. Foto: EPA
Koalicija Kukuriku je v 151-članskem saboru osvojila 80 poslanskih sedežev. Foto: EPA
Jadranka Kosor
Kosorjeva je na bila na čelu hrvaške vlade dve leti in pol. Foto: EPA
Borut Pahor in Jadranka Kosor
Med Pahorjem in Kosorjevo se je v zadnjih dveh letih in pol razvilo posebno prijateljstvo. Foto: EPA
Na Hrvaškem premik v levo

Tako kot v Sloveniji so tudi na Hrvaškem v nedeljo potekale parlamentarne volitve, na katerih je prepričljivo slavila levosredinska koalicija Kukuriku na čelu s socialdemokrati (SDP) Zorana Milanovića, ki se mu obeta položaj premierja. Do zdaj vladajoča Hrvaška demokratična skupnost (HDZ) odhajajoče premierke Jadranke Kosor je doživela najhujši poraz v svoji zgodovini. Za komentar volitev pri sosedih smo v MMC-ju zaprosili novinarko hrvaškega dnevnika Večernji list Jasmino Popović.

Zmaga Kukuriku koalicije je bila pričakovana, kot tudi poraz HDZ-ja. A vendar, kako so Hrvati sprejeli zmago Milanovića in obrat v levo?
Glede na to, da se je volitev udeležilo manj volivcev kot leta 2007, je jasno, da niti eni opciji ni uspelo do konca spodbuditi državljanov, da se odpravijo na volišča. Absolutna večina, ki jo je v saboru osvojila koalicija Kukuriku, jim bo omogočila udobno vladanje, a pod pogojem, da koalicijski partnerji do konca ostanejo zvesti SDP-ju. HDZ je izgubil zaradi niza afer, ki so v zadnjih mesecih načele njegovo kredibilnost in preostanek ugleda. Kukuriku koalicija je v svojem bistvu zagovornik liberalnega koncepta in mislim, da v svojih prihodnjih nastopih ne bodo vztrajali pri svojem "levičarstvu". Če bi bili res tako levo usmerjeni, potem hrvaški laburisti ne bi dobili šest mandatov. Večina državljanov bolj pozdravlja spremembe in ne razmišlja o nekem ideološkem obratu v levo. Sedem let HDZ-ja na oblasti je utrudilo narod in nedvomno se je večina odločila glasovati za levi blok samo zato, da bi se zgodile sprememb.

Kako komentirate odziv Kosorjeve na poraz?
Odziv Kosorjeve je bil pričakovan, saj je bilo jasno, da HDZ ne more dobiti volitev. Zamerili so ji, ker ni čestitala zmagovalcu, vendar zaradi tega ni prevelikega presenečenja. Številni so se spomnili, da Zoran Milanović leta 2007 ni hotel priznati poraza in ni hotel čestitati Sanaderju, saj si je do konca obetal, da mu bo vseeno uspelo sestaviti vlado. Dokler predsednik Mesić mandata ni podelil Sanaderju, ni pokazal želje čestitati nasprotniku. Za Kosorjevo je zdaj najpomembneje, da dobi volitve znotraj stranke, in menim, da bo vsa njena energija usmerjena v to.

Zakaj je HDZ izgubil?
HDZ bi izgubil, vendar z manjšo razliko, tudi če se ne bi zgodile vse afere, ki so jih pretresle v zadnjih mesecih. Državljani so bili zasičeni s HDZ-jem že od odhoda Iva Sanaderja in niso hoteli nagraditi uspehov premierke na zunanjepolitičnem področju, saj se v državi vse težje živi. Akcije državnega pravobranilstva in recesija so še dodatno spodrezali HDZ. Kampanja ni bila usmerjena k narodu, ampak se je spremenila v prepir Kosorjeve s predsednikom Josipovićem in nato s koalicijo Kukuriku, zato državljani niso imeli nobenega razloga izraziti zaupanja HDZ-ju. Izid, ki so ga dosegli, je še zelo dober, glede na to, kaj bi se lahko zgodilo. Toda HDZ ima vedno del zvestih volivcev. Po teh volitvah bo desnica na Hrvaškem morala narediti analizo svojega dela političnega spektra in si poskušati opomoči po porazu.

Evropa je v veliki krizi. Ali ima nova hrvaška vlada boljši recept za te čase?
Nova vlada bo imela veliko težav že od samega začetka. Pod drobnogledom javnosti in opozicije bo od prvega dne. Sprejeti bo morala težke ukrepe, čeprav o njih niso hoteli govoriti v kampanji. Sindikati so že na okopih zaradi napovedi spremembe zakona o delu. Čaka jih tudi ocena kreditne sposobnosti in na voljo imajo 50 dni, da poskušajo s predlaganimi ukrepi zaustaviti padec te ocene. Vseeno upamo, da imajo odgovore vsaj na nekatera vprašanja.

Ali ste spremljali volitve v Sloveniji? Ali lahko primerjate izide?
Volitve v Sloveniji tukaj spremljamo z velikim zanimanjem. Oblast se bo oblikovala s povolilnimi koalicijami (kar je po mojem mnenju bolje kot pred volitvami), toda v nasprotju s Hrvaško v Sloveniji ni bilo velike spremembe smeri. Milanović je napovedal, da bo njegova prva zunanjepolitična akcija obisk regije (Slovenija, Srbija, BiH). Ko bosta oba Zorana pred kamerami, bomo videli, ali se bo tudi med obema premierjema razvilo nežno prijateljstvo, kot sta ga imela Pahor in Kosorjeva.

Na Hrvaškem premik v levo