V vojni v BiH-u je bilo ubitih več kot 100.000 ljudi. Foto: EPA
V vojni v BiH-u je bilo ubitih več kot 100.000 ljudi. Foto: EPA


44-letna Višnja Ačimović, znana kot "Beba", je obtožena vojnih zločinov proti civilnemu prebivalstvu in delovanja proti mednarodni zakonodaji in Ženevski konvenciji. Na čelu pregona je oddelek za vojne zločine državnega sodišča BiH-a.

Ačimovićeva je obtožena, da je junija 1992 "zavestno in prostovoljno" s še enim vojakom sodelovala v umoru 37 Bošnjakov v vzhodnem mestu Vlasenica. Ujetnike so iz vlaseniškega zapora z avtobusom prepeljali na kraj, kjer jih je nato Ačimovičeva enega po enega ustrelila. Trupla žrtev so našli in izkopali leta 2000 na istem kraju, kjer so bili umorjeni, piše v izjavi tožilstva.

Ačimovićeva, ena izmed peščice žensk, obtoženih vojnih zločinov v bosanski vojni, ima dvojno državljanstvo - poleg bosanskega še srbskega -, živi pa v Srbiji, kjer so jo zdaj tudi zaslišali, je za Reuters povedal predstavnik tožilstva Boris Grubešić.

V vojni v BiH-u je bilo ubitih več kot 100.000 ljudi, od tega približno tretjina na vzhodu Bosne, večina pa jih je bilo bosanskih muslimanov.