Mesto Jos je bilo v preteklosti priča medverskim spopadom. Foto: EPA
Mesto Jos je bilo v preteklosti priča medverskim spopadom. Foto: EPA

Med praznovanjem božiča v petek zvečer je v vaseh v bližini mesta Jos odjeknilo več eksplozij, v katerih je bilo ubitih 32 ljudi, medtem ko jih je bilo 74 huje ranjenih. Območje okoli Josa je bilo v preteklosti že priča medverskim spopadom in nasilju, v katerem je samo letos umrlo 500 ljudi.

A tokratne eksplozije niso bile del verskih spopadov, je zatrdil vodja nigerijske vojske Azubuike Ihjirika, ki je dejal, da gre za teroristične napade in za zelo nesrečen incident. Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je obsodil napade in zagotovil, da bodo prijeli tiste, ki so odgovorni za napade, in jih pripeljali pred roko pravice.

V pričakovanju volitev
Pred Jonathanom so težki meseci, saj ga januarja čakajo strankarske volitve, na katerih bodo izvolili kandidata za predsedniške volitve, ki bodo prihodnje leto. V skladu s pravili vladajoče Ljudske demokratske stranke bi se morala na položaju predsednika države izmenjevati predstavnik pretežno muslimanskega severa in predstavnik pretežno krščanskega juga.

Jonathan prihaja z juga države in je predsedovanje prevzel maja letos, potem ko je sredi svojega petletnega mandata umrl predsednik Umaru Yaradua, ki je prihajal s severa države. Nekateri severnjaki zato nasprotujejo predsedniški kandidaturi Jonathana in menijo, da bi moral kandidirati predstavnik severa.

Kar se je zgodilo v Josu, ni bilo verske, ampak politične narave, je dejal guverner zvezne države Plateau, po besedah katerega je bil namen napadov zanetiti novi val nasilja med kristjani in muslimani.

Toda drugi napad ima, kot kaže, vse predznake verske motiviranosti. V eno cerkev v mestu Maiduguri so napadalci odvrgli bombe in ubili pet ljudi, med njimi tudi duhovnika, pred drugo cerkvijo pa je bil v podobnem napadu ubit varnostnik.