Magna carta je pripeljala do vladavine zakona. Foto: Reuters
Magna carta je pripeljala do vladavine zakona. Foto: Reuters
Velika Britanija
Slovesnost je potekala pri spomeniku magna carti. Foto: Reuters

Magna carta je spremenila svet, je na slovesnosti dejal premier David Cameron.

Slovesnost je bila ob reki Temzi v okrožju Surrey, na prizorišču, kjer je leta 1215 kralj Ivan pod pritiskom baronov dal svoj kraljevi pečat pod prvo različico prelomnega dokumenta. Listina je na novo določila odnos med kraljem in njegovimi podaniki, pri čemer tudi monarh ni bil več nad zakonom.

Kot je na slovesnosti s 4.500 povabljenimi dejal Cameron, je Velika listina svoboščin "za vedno spremenila razmerje moči med vladanimi in vladarjem". Dokument je po njegovih besedah navdihnil različne generacije in države po vsem svetu.

Dogodkov se je udeležilo več članov kraljeve družine, vključno s kraljico Elizabeto II. in njenim soprogom, princem Phillipom. Princ William je tudi odkril umetniško inštalacijo Porotniki, ki z 12 bronastimi stoli ponazarja pravico do poštenega sojenja, kot jo določa magna carta.

Vir britanskega ustavnega prava
V Veliki Britaniji in tudi nekaterih drugih državah so se zgodili številni dogodki v počastitev pomembne obletnice. Marsikje na Otoku so potekale tematsko obarvane čajanke, ki jih je organiziral parlament, in politične razprave.

Že v soboto je na krovu posebne kraljeve ladje na pot po Temzi krenila replika velike listine. V spremstvu vsega skupaj 200 plovil naj bi še danes prispela na Runnymede, prizorišče nastanka magne carte.

Listina velja za najpomembnejši vir britanskega ustavnega prava, ki je postopoma pripeljala do vladavine prava in položila temelje za poznejši parlamentarizem.

Njene temeljne določbe so se v stoletjih tudi zaradi širitve britanske kolonialne nadvlade razširile prek meja Anglije po vsem svetu. Vplivale so tako na ameriško revolucijo kot na oblikovanje ameriške ustave. Tudi ustave številnih drugih držav z ločitvijo oblasti na zakonodajno, izvršno in sodno vejo imajo temelje prav ideje iz magne carte.