Britanski gledalci lahko prvič v zgodovini prisluhnejo televizijskim soočenjem med kandidati za premiersko mesto. Foto: EPA
Britanski gledalci lahko prvič v zgodovini prisluhnejo televizijskim soočenjem med kandidati za premiersko mesto. Foto: EPA
Nick Clegg
Clegga označujejo za britanskega Baracka Obame, a treba bo počakati na volitve, da bomo videli, ali bosta tak pristop in nastop prepričala tudi britanske volivce. Foto: EPA
Soočenje kandidatov v Veliki Britaniji

Tema druge od treh televizijskih predvolilnih soočenj je bila zunanja politika. Trije voditelji največjih britanskih strank so govorili o Evropski uniji, Afganistanu, Iranu, podnebnih spremembah in jedrskem orožju.

Potem ko se je po prvem soočenju presenetljivo najbolje odrezal vodja najmanjše stranke od vseh treh, stranke liberalnih demokratov, sta britanski premier Brown in vodja opozicijskih konservativcev Cameron usmerila napade proti njemu.

Brez zmagovalca
Prve javnomnenjske raziskave po soočenju so pokazale, da razprava ni prinesla jasnega zmagovalca in strankarski voditelji so bili pri glasovih gledalcev tokrat bolj izenačeni kot pred tednom dni, ko je v očeh gledalcev prepričljivo slavil Clegg.

Po anketi časopisa The Sun je gledalce najbolj prepričal Cameron, ki ga je za zmagovalca soočenja razglasilo 36 odstotkov vprašanih, na drugem mestu je Clegg z 32 odstotki in na tretjem mestu Brown s 30 odstotki. Raziskava ComRes je za zmagovalca razglasila Clegga s 33 odstotki, s 30 odstotki pa mu sledita Cameron in Brown.

Če so še pred meseci javnomnenjske raziskave kazale na prepričljivo zmago konservativcev, pa zdaj kaže, da nobena stranka ne bo osvojila večine, kar pomeni, da bi lahko jeziček na tehtnici predstavljal do zdaj razmeroma neznani Clegg in njegovi liberalni demokrati.

Za vzpon priljubljenosti liberalnih demokratov se gre zahvaliti prav nastopu njihovega voditelja na prvem televizijskem soočenju, ko se je predstavil kot "prava" alternativa laburistom in konservativcem, ki Veliki Britaniji izmenjajoče vladajo od druge svetovne vojne.

EU razdvaja Britance
Za Britance vedno občutljivo vprašanje Evropske unije je pokazalo na razhajanja med strankarskimi voditelji. Za Clegga je prišel čas, ko je potrebna "temeljita razprava" o Evropi, kjer veljajo nekatera "neumna" pravila, vendar je po njegovem mnenju vseeno potrebno nastopiti skupaj na evropskem prizorišču.

Brown je izrazil svojo odločenost, da v Evropi sodeluje z razumnimi ljudmi, medtem ko je Camerona napadel, da se povezuje s skrajno desnico, potem ko je svoje evropske poslance umaknil iz glavne desnosredinske v Evropskem parlamentu - Evropske ljudske stranke, vendar je vodja konservativcev dejal, da bi bilo licemersko ostati v tej stranki.

Clegg je Camerona obtožil, da sodeluje z norci, antisemiti, skeptiki glede podnebnih sprememb in s homofobi. Besedni dvoboj med konservativnim vodjem in vodjem liberalnih demokratov je spodbudil Browna, da se je malce pošalil in ju primerjal s svojima sinovoma, ko se pričkata med kopanjem. Premier je Camerona označil za protievropskega in Clegga za protiameriškega - oba pa sta po njegovem mnenju brez stika z realnostjo.

Glede Afganistana je Clegg laburistično vlado obtožil, da je ubrala napačno strategijo in pomanjkljivo opremila britanske vojake na bojišču. Za Browna ni dvoma - britanske sile so v nemirni državi, ker je ta stičišče z Al Kaido povezanih skupin, ki lahko udarijo tudi v Veliki Britaniji.

Soočenje kandidatov v Veliki Britaniji