Pet obtoženih marincev bo na začetek procesa pred vojaškim sodiščem počakalo v priporu. Foto: EPA
Pet obtoženih marincev bo na začetek procesa pred vojaškim sodiščem počakalo v priporu. Foto: EPA

Peterica pripadnikov kraljevih marincev so prvi britanski vojaki, ki so bili obtoženi umora, od začetka britanskega vojaškega sodelovanja v Afganistanu leta 2001. Britanska vojaška policija je zaradi suma umora v Afganistanu v četrtek prijela sedem marincev, v zadnjih 48 urah pa še dva. Štiri so medtem že izpustili brez obtožb.

Posneli umor zajetega upornika
Umor se je zgodil po "spopadu z upornikom" v provinci Helmand na jugu Afganistana, kjer je nameščena večina britanske vojske. Ko je "navadna" policija na prenosnem računalniku enega izmed vojakov našla obremenjujoč posnetek usmrtitve zajetega talibana, sta sledili preiskava in obtožnica. Posnetek je nato krožil med vojaki, ki so služili v Afganistanu.

Visoke žrtve britanskih komandosov
Obtoženi marinci so pripadniki 3. brigade komandosov, ki je bila v Helmandu nameščena med aprilom in oktobrom 2011. Med poletnimi boji je bilo od 42 pripadnikov skupine ubitih kar 7 komandosov.

Po navedbah predstavnika obrambnega ministrstva je vojaška policija primer najprej predala pristojnemu tožilstvu, ki je pooblaščeno za vojaške sodne procese. Na podlagi navodil tega tožilstva je bila izdana obtožnica. Neimenovani obtoženi marinci so v priporu, dodatnih informacij pa obrambno ministrstvo ni razkrilo.

Umik Britancev do konca leta 2014
Britanci imajo v Afganistanu trenutno okoli 9.500 vojakov, vsi pa naj bi državo zapustili do konca leta 2014. Od začetka njihovega sodelovanja v boju proti afganistanskim talibanom leta 2001 je umrlo okoli 433 njihovih vojakov.