Večina Natovih vojakov bo zapustila Afganistan leta 2014, nekaj pa jih bo kljub temu ostalo, da bodo še naprej urili afganistanske varnostne sile. Foto: EPA
Večina Natovih vojakov bo zapustila Afganistan leta 2014, nekaj pa jih bo kljub temu ostalo, da bodo še naprej urili afganistanske varnostne sile. Foto: EPA

V vzhodnem Afganistanu so bili ubiti vojak zveze Nato, civilni sodelavec mednarodnih sil Isaf in več pripadnikov afganistanske vojske, s čimer se je število v Afganistanu ubitih ameriških vojakov povzpelo na 2.000. Za primerjavo – v Iraku je umrlo 4.409 ameriških vojakov.

Le petino napadov "od znotraj" izvedejo talibani
V sobotnem spopadu na kontrolni točki naj bi šlo za "napad od znotraj". V tovrstnih napadih je bilo letos v Afganistanu ubitih 52 tujih vojakov, kar predstavlja okoli 15 odstotkov vseh smrtnih žrtev koalicije (v lanskem letu je bilo na tak način ubitih 35 vojakov).

Po oceni zveze Nato naj bi sicer le okoli petino napadov od znotraj izvedli pripadniki talibanov, ki se infiltrirajo v vrste afganistanske vojske, medtem ko naj bi pri preostalih šlo za posledico kulturnih razlik in osebnih sovraštev med zavezniki.

General John Allen "besen kot ris"
Poveljnik mednarodnih sil Isaf, ameriški general John Allen, je v pogovoru za oddajo 60 Minutes televizije CBS, ki jo bodo predvajali danes, dejal, da je zaradi tovrstnih napadov "besen kot ris".

"Za to nalogo smo pripravljeni veliko žrtvovati, nismo pa pripravljeni biti umorjeni," je v pogovoru, ki so ga posneli pred sobotnim spopadom, dejal general Allen. Po njegovih besedah sicer velika večina Afganistancev podpira prizadevanja mednarodnih sil.

Med ubitimi tujimi vojaki v Afganistanu jih je okoli 40,2 odstotka umrlo v eksplozijah, 30,3 odstotka pa v strelskih obračunih. Sicer pa naj bi bilo ranjenih ameriških vojakov v Afganistanu 17.644.

Podatkov o uradnem številu afganistanskih žrtev ni
Neuradno se sicer pojavlja število najmanj 20.000 žrtev med civilnim prebivalstvom in 10.000 med pripadniki afganistanske varnostne službe.

Ameriški general John Allen pričakuje, da se bodo napadi nadaljevali tudi po tem, ko bo mednarodna skupnost leta 2014 končala bojne operacije v Afganistanu.