Medcelinska raketa bulava, ki bo postala glavni nosilec ruskih strateških jedrskih bomb, je namenjena za izstrelitev iz podmornic razreda boroj, katerih prva Jurij Dolgoruki je v operativni rabi od letošnjega leta. Foto: EPA
Medcelinska raketa bulava, ki bo postala glavni nosilec ruskih strateških jedrskih bomb, je namenjena za izstrelitev iz podmornic razreda boroj, katerih prva Jurij Dolgoruki je v operativni rabi od letošnjega leta. Foto: EPA

Rusija želi v okviru obsežnega programa modernizacije svojih oboroženih sil z raketami bulava zamenjati stare sovjetske rakete in jih postaviti v središče ruske jedrske strategije za obdobje do leta 2040-2045.

Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da je bila 37-tonska medcelinska raketa RSM-56 izstreljena s podmornice Jurij Dolgoruki v Belem morju. Raketa je preletela 6.000 kilometrov proti vzhodu in zadela cilj na Kamčatki.

Neimenovani vir z ruskega obrambnega ministrstva je povedal, da je bila raketa izstreljena s potopljene podmornice razreda borej ter da so bojne konice rakete svoje cilje zadele pravočasno. Raketa bulova, katere optimalni doseg je od 8.000 do 10.000 kilometrov, je namreč opremljena z več bojnimi konicami, ki lahko zadenejo vsaka svoj cilj.

Peta zaporedna uspešna izstrelitev
Rusija je izvedla že 17 izstrelitev teh raket, od teh pa jih je bilo kar sedem neuspešnih. Nerodna je bila predvsem nesreča decembra 2009, ko je napaka med izstrelitvijo rakete povzročila spektakularen pogled na nebo nad norveškim mestom Tromso, kar so mediji najprej pripisali meteoritom, severnem siju ter celo nezemeljskim plovilom.

Po moratoriju nad preizkusi in podrobno preiskavo, ki je ugotovila številne napake pri proizvodnji sestavnih delov, se je nadzor nad najdražjim orožjem, ki ga Rusija razvija po osamosvojitvi, močno poostril, posledica česar je peti zaporedni uspešni preizkus in že tretji v zadnjega pol leta. Po napovedih bulavo čaka še pet testov, nato pa bodo 16 raket namestili v podmornico Jurij Dolgoruki in njene sovrstnice, ki so še v fazi opremljanja ali gradnje.

Tudi Pakistanci preizkusili raketo
Poleg Rusije je svojo testno raketo uspešno izstrelil tudi Pakistan. Raketa srednjega dosega Hatf-7 je bila razvita v Pakistanu in je sposobna nositi tudi jedrske konice, njen doseg pa je 700 kilometrov. Pakistan sicer redno opravlja podobne izstrelitve, ki so predvsem del jedrske tekme s sosednjo Indijo.