Foto:
Foto:
Jeklo se je v Ameriki ne bo več kalilo brez meja
Unija je pozdravila odločitev Američanov

S to potezo bo skušal pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto zmanjšati posledice, ki jih je v ameriški jeklarski industriji povzročila prav uvedba teh carin.

S tem so carine odpravljene le nekaj dni pred povračilnimi ukrepi EU-ja, ki naj bi prizadeli ameriški izvoz, vreden več kot dve milijardi dolarjev. Ukrepi so bili naravnani tako, da bi Bushu povzročili največ škode v zveznih državah, ki bodo pomembne za njegovo ponovno izvolitev leta 2004.

Mešani občutki Američanov ob Bushevem protekcionizmu
Busheve carine na jeklo so izzvale odobravanje v ameriških zveznih državah proizvajalkah jekla, kot so Pennsylvanija, Ohio in Zahodna Virginija, vendar obenem tudi poplavo kritik iz držav proizvajalk jekla, kot so Minnesota, Michigan in Wisconsin. Odločitev je najbolj razjezila tuje države izvoznice jekla v ZDA, ki so pred razsodiščem Svetovne trgovinske organizacije (WTO) sprožile spor, ta pa je bil novembra dokončno razrešen v njihovo korist.

Ker je protekcionistični ukrep Busha škodil tudi jeklarjem, so torkov obisk Busha v ameriškem jeklarskem središču Pitsburgh spremljali številni protesti tamkajšnjih delavcev.

Odziv EU-ja: Trgovinskih sankcij ne bo
Evropski komisar za trgovino Pascal Lamy je v odzivu na Bushevo odločitev dejal, da EU umika grožnjo s trgovinskimi sankcijami. Po njegovem so se ZDA s tem podredile odločitvi Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Ukinitev povišanih carinskih dajatev je očitno dobra novica za nas, evropske proizvajalce jekla in delavce v jeklarski industriji, je še dodal Lamy. Sicer se je po komisarjevih besedah izvoz jekla v ZDA (okoli dve milijardi evrov letno) zaradi povišanih carinskih dajatev zmanjšal za 15 odstotkov.