Če bo Cameron našel skupen jezik z liberalnimi demokrati, se mu obeta premierski položaj. Foto: Reuters
Če bo Cameron našel skupen jezik z liberalnimi demokrati, se mu obeta premierski položaj. Foto: Reuters
Gordon Brown
Bo Gordon Brown še prihodnjih pet let živel na Downing Streetu 10? Foto: EPA
Nick Clegg
Vodja liberalnih demokratov Nick Clegg je povedal, da bi morali novo vlado sestaviti konservativci, ki so prejeli največ glasov. Foto: Reuters
Westminster North
Slika predvolilnih letakov z volilnega okrožja Westminster North, ki nam jo je poslal Tine Murn s Slovenske turistične organizacije v Londonu. V okrožju je zmagala dozdajšnja članica parlamenta in laburistka Karen Buck, ki je premagala Joanne Cash, na katero je računal tudi Cameron, saj je njegova desna roka v stranki. Tine Murn je povedal, da bo bili konservativci skoraj prepričani o zmagi v tej volilni enoti, a so se ušteli. Foto: MMC RTV SLO/Tine Murn
Britanija: Brez absolutnega zmagovalca

Kot kažejo prvi neuradni izidi, so konservativci dobili največje število glasov, a glede na izide v volilnih enotah jim ni uspelo dobiti zadostnega števila glasov za sestavo vlade. Po 649 (enega morajo še razdeliti) razdeljenih sedežih kaže, da bodo konservativci zasedli 306, laburisti 258, liberalni demokrati pa 57 sedežev v 650-članskem parlamentu, kjer je za absolutno večino treba zbrati 326 sedežev.

Konservativci so tako zbrali 36,1 odstotka glasov volivcev, laburistom je svoj glas namenilo 29,1 odstotka volivcev, za liberalne demokrate pa je glasovalo 23,0 odstotka volivcev. Preostale stranke so zbrale nekaj manj kot 12 odstotkov glasov.

Cameron: Britanci so naveličani laburistov
Vodja konservativcev David Cameron je po objavi prvih izidov dejal, da so dali volivci Brownu jasno vedeti, da so imeli dovolj njegove in laburistične vladavine in da potrebujejo novo vodstvo. Ob tem je Cameron, ki je razglasil zmago in premierja Browna pozval k odstopu, poudaril, da bi nacionalni interes postavil na prvo mesto in da bi skušal sestaviti "močno, stabilno, odločno in dobro vlado".

Laburisti snubijo liberalne demokrate
"Britanija je včeraj glasovala za spremembe. Glasovala je tudi za novo politiko. Ni glasovala za prerekanja v strankah, politično propagando in nabiranje točk. Težave v naši državi so preveč resne za kaj takega. Zato se moramo vsi potruditi in pokazati, da smo kos takšnemu položaju," je povedal Cameron. Napovedal je, da bo začel pogovore z liberalnimi demokrati, s katerimi imajo konservativci po njegovih besedah veliko skupnega, predvsem na področju reforme volilnega in davčnega sistema, in zato podlago za močno vlado. "Liberalnim demokratom ponjam veliko, odkrito in vsestransko ponudbo. Želim, da bi sodelovali pri reševanju največjih in najbolj nujnih vprašanj države," je "zasnubil" tretjeuvrščeno stranko na volitvah.

Najbolj kislo jabolko, v katerega bodo morali med pogajanji ugrizniti konservativci in liberalci, je Evropska unija. Za razliko od konservativcev so liberalci veliko bolj proevropsko naravnani, manj togi pa so tudi pri vprašanju priseljevanja. Cameron je med nagovorom novinarjev ponovil nasprotovanje temu, da Velika Britanija prenese še več pooblastil na EU.

Brown naj bi prvi skušal sestaviti vlado
Če bodo končni izidi štetja glasovnic pokazali, da bo parlament "obvisel" (hung parliament), bo to prvič po letu 1974, da nobena parlamentarna stranka ne bo dobila absolutne večine. V skladu z britanskimi volilnimi pravili bi moral biti prvi na potezi premier Gordon Brown in ne konservativna stranka, saj ima v takem primeru dozdajšnji premier pravico, da prvi poskusi sestaviti vlado. "Kot premier imam nalogo, da poskrbim, da bo imela Velika Britanija močno, stabilno in načelno vlado," je dejal Brown in povedal, da je vladnega sekretarja že prosil, naj zagotovi podporo vsem strankam, ki bi lahko sodelovale v pogajanjih o prihodnji vladi.

Brown je dejal, da bi morali konservativcem in liberalnim demokratom dati čas, ki ga potrebujeta, da se skušata dogovoriti o morebitni skupni vladi. Dodal je, da bi se bila, če ti pogovori ne bi bili uspešni, njegova laburistična stranka pripravljena pogovarjati s Cleggovo stranko o morebitnem sodelovanju.

Tako bi Brown skušal sestaviti koalicijsko ali manjšinsko vlado. Če bi mu jo uspelo sestaviti, bi o njej odločal spodnji dom parlamenta, predvidoma po njegovem konstituiranju in kraljičinem govoru, ki sta predvidena za 25. maj. Če Brownu vlade ne bi uspelo sestaviti ali pa bi vlada v parlamentu dobila nezaupnico, bi moral Brown kraljici ponuditi odstop, ta pa bi povabila Davida Camerona, naj sestavi vlado. Če tudi ta ne bi dobila podpore poslancev, lahko pride do razpustitve parlamenta in sklica novih volitev.

Clegg: Vlado bi morali oblikovati konservativci
Vodja liberalnih demokratov Nick Clegg je povedal, da bi morala koalicijo oblikovati konservativna stranka, ki je prejela največ glasov. "Kot kažejo današnji rezultati, je konservativna stranka tista, ki je prejela največ glasov in največ sedežev. Čeprav niso zbrali absolutne večine menim, da bi morala prav konservativna stranka dokazati, da je sposobna sestaviti vlado, ki bo delovala v interesu ljudi," je povedal Clegg.

Čeprav so javnomnenjske raziskave pred volitvami kazale, da bodo največ pridobili prav liberalni demokrati, pa za zdaj kaže, da jim ne bo uspelo bistveno popraviti svojega izida volitev iz leta 2005, saj naj bi pridobili le približno odstotek glasov. Kljub temu bodo prav liberalni demokrati tisti, ki bodo po vsej verjetnosti odigrali ključno vlogo pri oblikovanju prihodnje vlade.

Vsi niso mogli oddati svojih glasov
Volilna udeležba je bila 62,5-odstotna, kar je bilo glede na javnomnenjske raziskave in volitve iz prejšnjih let tudi pričakovano. Volitve so zmotile pritožbe številnih ljudi, da niso mogli voliti. Na nekaterih voliščih se je namreč volitev udeležilo več ljudi, kot so pričakovali, kar je vodilo v dolge vrste, tako da nekateri do zaprtja volišč niso mogli oddati svojih glasov.

Britanija: Brez absolutnega zmagovalca