Cameron je zaradi nasilja na ulicah britanskih mest prekinil počitnice v Italiji in se vrnil v domovino. Foto: EPA
Cameron je zaradi nasilja na ulicah britanskih mest prekinil počitnice v Italiji in se vrnil v domovino. Foto: EPA
V noči na sredo je imela policija veliko dela s pridržanimi razgrajači. Foto: EPA.
Cameron je na londonske ulice takoj po vrnitvi z dopusta poslal okrepitve. Foto: EPA
Cameron priznal napake

Čeprav sta velika policijska akcija in močno deževje preprečila peto noč nemirov v Veliki Britaniji, so britanski poslanci prekinili počitnice in se sešli na izredni seji.

Sejo o najhujših izgredih v državi v zadnjih desetletjih je sklical premier David Cameron, ki se je trudil poslancem dokazati, da ima razmere pod nadzorom.

Cameron se je v torek predčasno vrnil s počitnic v Italiji in na londonske ulice takoj poslal 16.000 policistov. Za boj proti mladim izgrednikom je odobril tudi uporabo gumijastih nabojev in vodnih topov, ki so jih britanske varnostne sile do zdaj uporabljale le med nasiljem na Severnem Irskem.

Po besedah Camerona za nasilje ni nikakršnega opravičila, saj izgredi nimajo nič skupnega s politiko in protesti, ampak je izgrednike motivirala zgolj kraja.

Premier je priznal nekatere začetne napake policije, predvsem premajhno število policistov ob ponedeljkovem vrhuncu nasilja. Da bi preprečili nove izgrede, bo tudi v prihodnjih dneh na ulicah britanske prestolnice ostalo okoli 16.000 policistov.

Policija bo imela v prihodnje tudi več manevrskega prostora pri odločitvah in bo tako med drugim policistom dovoljeno, da zamaskiranim nasilnežem odstranijo obrazne maske.

"Svetu moramo pokazati, da tisti, ki stojijo za tem nasiljem, v ničemer ne predstavljajo naše države," je dejal Cameron v odzivu na skrbi Britancev glede podobe, ki jo je nasilje poslalo svetu pred olimpijskimi igrami v Londonu prihodnje leto.

"Leto dni pred olimpijskimi igrami moramo pokazati, da Velika Britanija ni dežela uničenja, temveč dežela, ki gradi, ki ne gleda nazaj, temveč vedno naprej," je še dejal Cameron in zatrdil, da vlada dela vse za povrnitev reda po izgredih.

Bedenje pri treh smrtnih žrtvah
Po poročanju BBC-ja je bilo v noči s srede na četrtek po večini britanskih mest dokaj mirno, veliko dela so imeli le tožilci, ki so delali celo noč, saj so obravnavali prejšnjo noč aretirane izgrednike.

V Birminghamu so potekale vigilije za tremi moškimi, ki jih je zbil avto, medtem ko so branili svojo lastnino. Bedenje pri 21-, 30- in 31-letnem moškem je potekalo mirno. Cameron je smrti označil kot "resnično grozljive" in družinam umrlih izrekel sožalje.

Preiskovanje stanovanj
Sicer pa londonski policisti v iskanju vpletenih v izgrede začeli preiskovati stanovanja Londončanov. Po navedbah policije so na ta način izdali že preko sto nalogov za aretacijo. "V zgodnjih jutranjih urah smo začeli trkati na vrata in aretirati ljudi," so sporočili z londonske policije in zatrdili, da bo policija v naslednjih dneh obravnavala na ta način prejete naloge za aretacijo.

"Zdaj, ko je v službi toliko policistov, želimo, da svoj čas izkoristijo za aretacije vlomilcev, roparjev in tatov - tistih, ki so v naših skupnostih razlog za skrb in se ukvarjajo s kriminalom," so še sporočili z londonske policije.

Nasilje s požiganjem in plenjenjem je v soboto zvečer najprej izbruhnilo v londonski četrti Tottenham, kjer se je v izgrede sprevrgel najprej miren protest zaradi smrti 29-letnega taksista Marka Duggana.

V nasilju, ki je zajelo tudi druga britanska mesta, so umrle štiri osebe, izgredniki pa so požgali več deset domov in trgovin. Londonska policija je zaradi vpletenosti v nasilje, izgrede in plenjenje doslej aretirala 888 oseb, še 371 pa jih je kazensko ovadila. Tudi v drugih britanskih mestih so policisti aretirali preko 300 ljudi. Po londonskih ulicah že dve noči patruljira okoli 16.000 policistov. V

Cameron priznal napake