Na ulicah Londona se je v soboto zbralo več deset tisoč protestnikov. Foto: EPA
Na ulicah Londona se je v soboto zbralo več deset tisoč protestnikov. Foto: EPA
Protesti v Londonu
Podoba nekdanje britanske premierke Margaret Tacher in zdajšnjega premierja Davida Camerona in njegovega namestnika Nicka Clegga na demonstracijah konfederacije britanskih sindikatov Kongres sindikatov (TUC) pod geslom "Prihodnost, ki deluje". Foto: EPA
Protesti v Londonu
Britanska vlada namerava zmanjšati sredstva za zdravstveni sistem, policijo in vojsko. Foto: EPA
Protesti v Londonu
Svojo priložnost na zboru v Hyde Parku je izrabil tudi vodja opozicijskih laburistov Ed Miliband, ki je zbranim obljubljal, da se bo v primeru izvolitve njegove stranke ta "zavzela za vse mlade ljudi, ki želijo delati, pa ne morejo." Foto: EPA

Tuji študentje, ki so prihajali iz držav nečlanic EU-ja, so v preteklosti po opravljenem študiju v Veliki Britaniji samodejno dobili tudi dveletni delovni vizum. Toda po novem imajo na voljo le nekaj mesecev, da si ali poiščejo sponzorja, ki jim bo plačal njihovo bivanje na Otoku, kar letno znaša nekaj več kot 24.000 evrov, oziroma da državo zapustijo.
Obljuba premierja Davida Camerona, da bo do leta 2015 zmanjšal število priseljencev za več deset tisoč, že dobiva želen učinek, je zapisal The Economist. Do junija letos se je število odobrenih delovnih vizumov zmanjšalo za sedem odstotkov, za študij pa so izdali kar 21 odstotkov manj vizumov.
Omejitev vizumov pa ima še eno resnejšo dolgoročno posledico, ki je povezana z gospodarstvom. Številna britanska podjetja imajo v londonskem Silicon Roundabout ali londonskem Silicijevem krožišču, ki je znano po start-up oziroma zagonskih podjetjih, zaposlene tuje strokovnjake. Ti se namreč bolje spoznajo na zakonodajo in kulturo države, iz katere prihajajo.
Paul Davis, katerega podjetje zaposluje sto arhitektov iz različnih držav, je za britansko revijo zatrdil, da je zaradi nove politike britanske vlade že izgubil posle v Rusiji, saj dvema zaposlenima iz Rusije država ni podaljšala delovnih vizumov: "Da, tudi med britanskimi arhitekti jih je veliko brezposelnih," priznava Davis in dodaja, "toda če hočete delati v tujini, se morate tam predstaviti kot mednarodno podjetje."
Država se hvali z rekordno zaposlitvijo ...
Ravno prejšnji teden je britanski statistični urad objavil podatek, da je Velika Britanija v trimesečju do avgusta na četrtletni ravni zaznala padec števila brezposelnih za 50.000, na 2,53 milijona. Stopnja brezposelnosti je bila v obravnavanem četrtletju 7,9-odstotna, kar je 0,2 odstotne točke manj kot v trimesečju pred tem. Število zaposlenih se je medtem v obravnavanem obdobju povečalo za 212.000, na 29,59 milijona. To pomeni rekordno visoko raven. Od leta 1971, odkar Britanci spremljajo dogajanje na trgu dela, namreč tako veliko zaposlenih še ni bilo.

Omejitev vizumov za študente bi lahko imela podoben učinek, piše The Economist. Britansko visoko šolstvo je pomemben sektor - šolnine študentov iz držav nečlanic EU-ja so v šolskem letu 2010/2011 v državno blagajno prinesle 3,6 milijarde evrov.
Med njimi jih je največ iz Kitajske, Indije in Nigerije, štiri petine pa se jih po petih letih od dneva, ko prispejo v državo, vrne domov. "S tem vzpostavijo vez in okrepijo položaj Velike Britanije v svetovnem merilu. Tisti, ki v državi ostanejo dlje časa, pa so dragocen vir visokoizobražene delovne sile," opozarja The Economist.

... ljudje pa na ulice
A zdi se, kot da so delovni vizumi le kaplja v morju. V soboto se je v središču Londona zbralo deset tisoč demonstrantov pod vodstvom konfederacije britanskih sindikatov Kongres sindikatov (TUC), ki nasprotujejo vladnemu zategovanju pasu.

"Cameron je zaklal Britanijo" in "David Cameron mi je pojedel prihodnost" sta bila le dva izmed napisov na transparentih, ki so jih nosili v rokah jezni demonstranti, saj jih najbolj skrbi predlog vlade, da bo rezala v zdravstveni sistem. "Za svoje otroke želim dober šolski in zdravstveni sistem, saj se je za to borila moja babica, ki je bila sufražetka," je dejal eden izmed protestnikov.

Britanska vlada namerava zmanjšati tudi sredstva, ki so namenjena za policijo in vojsko.