Cameron je pred poslanci britanskega parlamenta obljubil, da bo razširil preiskavo škandala z vdiranjem v telefone in da bodo poleg tiskanih pregledovali tudi druge medije. Foto: Reuters
Cameron je pred poslanci britanskega parlamenta obljubil, da bo razširil preiskavo škandala z vdiranjem v telefone in da bodo poleg tiskanih pregledovali tudi druge medije. Foto: Reuters
London
Pred stavbo britanskega parlamenta taborijo predstavniki medijev. Foto: EPA
Protest
Razjarjena britanska javnost zahteva tudi odhod premierja. Foto: EPA
Cameron moral odgovarjati

Britanski premier David Cameron je na izredni seji parlamenta dejal, da mu je zelo žal, da je zaposlil nekdanjega urednika Andyja Coulsona za svojega svetovalca, in obljubil "iskreno opravičilo", če bi se izkazalo, da je Coulson lagal o svoji vpletenosti v škandal. "Živiš in se učiš, in verjemite, izučilo me je," se je v britanskem parlamentu opravičeval Cameron.

"Moja največja odgovornost je, da počistim to packarijo," je dejal Cameron in zanikal, da bi njegovo osebje skušalo zaustaviti preiskavo škandala, priznal pa je, da tako konservativci kot laburisti v preteklih letih niso pravilno ravnali ob razvoju afere.

Cameron je v nastopu pred poslanci obljubil tudi razširitev preiskave škandala z vdiranjem v telefone, tako da bo poleg tiskanih vključila še druge medije, pod drobnogled bo vzela tako dejanja posameznikov zaposlenih na policiji kot novinarjev in politikov, posvetila pa se bo vsem vrstam kriminala, povezanega z informacijami, npr. tudi vdiranju v elektronsko pošto.

Vodja laburistov Ed Milliband je ob tem pripomnil, da so bila opozorila, da Andrew Coulson ni primeren za tiskovnega predstavnika, preslišana. Cameron je sicer vztrajal pri "nedolžen do obsodbe", a je dodal, da bo Coulson, če se izkaže, da je vedel za vdiranje v telefone, obtožen resnih kaznivih dejanj.

Očitki, da je Cameron povezan z Murdochovim imperijem
Cameron se je moral otepati tudi očitkov o povezanosti z Murdochovim medijskim imperijem, saj naj bi se o Murdochovem namenu, da prevzame BskyB, pogovarjal z Rebekah Brooks in z drugimi vodilnimi družbe News International. Na vprašanje, ali je sodeloval v kakršnih koli neprimernih pogovorih o tej temi, je Cameron odgovoril, da njegovi pogovori nikoli niso neprimerni.

Cameron je namreč vztrajal, da se je iz omenjenega projekta sam izključil, in dodal, da sta imela njegova predhodnika Tony Blair in Gordon Brown veliko tesnejše stike z Murdochovim imperijem kot on.

Britanskemu premierju očitajo, da je imel tesne odnose z Murdochovimi mediji. Po poročanju medijev naj bi Cameron, takrat še vodja konservativcev, leta 2008 letel z Murdochovim zasebnim letalom na zasebne pogovore in zasebne zabave z Murdochom na njegovi jahti, kot premier pa naj bi se 26-krat sešel s predstavniki vodstva Murdochovega medijskega imperija News Corporation.

Številne napake v preiskavi afere
V ospredju zasedanja parlamenta je tudi ravnanje policije, saj so poslanci našteli za cel seznam napak v preiskavi afere, kritika komisije britanskega spodnjega doma pa se nanaša tudi na ravnanje družbe News International, ki jo sumijo namernega oviranja preiskave vdorov v telefone.

K sklicu seje je poslance v ponedeljek pozval premier Cameron sam. Tedaj je dejal, da bi lahko med drugim odgovoril na vprašanja, ki bi se pojavila v teh dneh. Cameron je zaradi seje skrajšal obisk v Južnoafriški republiki, kar kaže na težo te doslej najhujše krize, odkar je lani prevzel vodenje vlade, britanski poslanci pa so zaradi seje za en dan preložili začetek parlamentarnih počitnic.

Obdukcija: Smrt Seana Hoara ni sumljiva

Kriminalisti, ki preiskujejo smrt novinarja Seana Hoara, ki je prvi razkril prisluškovalne posle tabloida New of the World, v preiskavi niso našli znakov kaznivega dejanja, je v torek sporočila policija. Obdukcija pokojnika naj bi pokazala, da ni dokazov, da bi bil za njegovo smrt odgovorna tretja oseba.

Na Murdocha v Avstraliji čakajo s kopico "težkih" vprašanj
Odgovarjanje na težka vprašanja pa znova čaka tudi Ruperta Murdocha. Oglasila se je avstralska premierka Julia Gillard, katere laburistična stranka je bila takoj po izbruhu škandala kritična do Murdochove družbe, a njegovega pričanja pred britanskimi poslanci ni komentirala.

Direktor Murdochove družbe v Avstraliji (ki je sicer dom medijskega mogotca) John Hartingan je zatrdil, da v družbi News Ltd. ni bilo nepravilnosti, a je vseeno odredil pregled vseh plačil v zadnjih treh letih. Družba ima na avstralskem trgu 70-odstotni delež, kar je precej več kot delež trga, ki ga Murdoch "poseduje" v Britaniji, nemško tiskovno agencijo DPA povzema STA.

Medijski mogotec "miri" zaposlene (in delničarje)
Rupert Murdoch je zaposlenim v News Corp., ki je matična družba njegovega imperija, sporočil, da je "trdno prepričan, da bo podjetje znova postalo trdno". Murdoch v sporočilu za javnost ni pozabil na delničarje, saj je zapisal, da je družba odločena, da "uresniči pričakovanja delničarjev, kupcev, kolegov in partnerjev".

Cameron moral odgovarjati