Cameron je mnoge presenetil, da je tako odkrito in neposredno napovedal svojo prihodnost. Foto: Reuters
Cameron je mnoge presenetil, da je tako odkrito in neposredno napovedal svojo prihodnost. Foto: Reuters

S tem je sprožil veliko ugibanj in domnev o prihodnosti konservativcev in britanske politike na splošno po letu 2020, ko bi se njegov morebitni drugi premierski mandat iztekel. V pogovoru za BBC - televizijsko ekipo je povabil kar v svoj dom v Oxfordshiru - je tudi jasno povedal, koga si predstavlja za svojega naslednika.

"Popolnoma se bom posvetil prihodnjim petim letom. Čutim, da sem še dovolj v formi in zdrav za opravljanje te službe. Resnično s strastjo opravljam svoje delo, zato si močno želim zmagati na skorajšnjih volitvah. Če mi to ne bi uspelo, bi bil razočaran. A za tretji mandat se ne bom potegoval, le drugega bom opravil do konca. Ne trdim, da vsi premierji na koncu znorijo ali vsaj deloma izgubijo razsodnost, zase menim, da dobro opravljam svoje delo. Smo na polovici poti. Gospodarstvo smo postavili na noge, primanjkljaj smo zmanjšali, zato želim končati svoje delo," je dejal in dodal: "Prihaja nekaj izrednih ljudi, kot so finančni minister George Osborne, ministrica za notranje zadeve Theresa May in londonski župan Boris Johnson. V naši stranki je toliko nadarjenih politikov."

15 let je odločno preveč
Do zdaj je veljalo, da bi se lahko Cameron z Downing Streeta poslovil leta 2018, po referendumu o nadaljnjem britanskem članstvu v Evropski uniji. Njegov bližnji sodelavec, ki je želel ostati neimenovan, pa je dejal: "Če pomislite na Margaret Thatcher ali Tonyja Blaira, je 15 let res dolga doba." Thatcherjeva je sicer ves čas, preden je odstopila, zatrjevala, da bo "vztrajala in vztrajala in vztrajala", Blair pa je močno razjezil Gordona Browna, ko je po volitvah leta 2005 napovedal, da se bo potegoval za še tretji premierski mandat.

Britanci bodo na parlamentarne volitve odšli sedmega maja letos. Trenutno imajo torijci v spodnjem domu parlamenta 303 sedeže, laburisti 257, liberalni demokrati pa 57. Cameron je premier od zadnjih splošnih volitev leta 2010, njegova napoved, da si želi Veliko Britanijo voditi še pet let, pa je podžgala tudi več kritik, ki Cameronu očitajo, da je preveč prepričan v zmago na volitvah.