Cvetje na kraju pokola. Foto: Reuters
Cvetje na kraju pokola. Foto: Reuters
false
Ker je bilo v napadu ubitih devet nemških državljanov, se je na izredni seji sešla tudi nemška vlada, ki pa meni, da ni znakov, da so bili nemški državljani načrtna tarča napada. Na fotografiji nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: EPA
Obsežna protiteroristična akcija v Turčiji

Sporočil je še, da so v povezavi z napadom do zdaj prijeli štiri osumljence, potrdil pa je tudi, da je za napad odgovorna džihadistična skupina Islamska država (IS).

Povezave napadalca z IS-jem je potrdila dozdajšnja preiskava, šlo pa naj bi za "povsem običajnega prebežnika", o katerem niso imeli nobenih podatkov, da bi ga kdo iskal, je povedal Davutoglu. V preiskavi zdaj preučujejo vse njegove stike. Po dozdajšnjih ugotovitvah oblasti je napad izvedel 28-letni Sirec, pripadnik IS-ja, ki je v Turčijo iz Sirije prišel pred kratkim.

Predtem je turški notranji minister Efkan Ala sporočil, da je bil v povezavi z napadom aretiran en osumljenec, ni pa pojasnil, kakšna naj bi bila njegova vloga pri tem dejanju.

"Preiskava se zelo intenzivno nadaljuje," je dejal Ala na novinarski konferenci z nemškim notranjim ministrom Thomasom de Maizierjem, ki je po napadu odhitel v Carigrad. De Maiziere je dejal, da ni nobenih znakov, da je bil napad uperjen proti Nemcem, zato ni razloga za odpoved potovanj v Turčijo. "To je bil napad proti človečnosti," je poudaril. Nemško zunanje ministrstvo je kljub temu svetovalo državljanom, naj se izogibajo velikim množicam na javnih površinah in turističnim atrakcijam v Carigradu.
V napadu v bližini Modre mošeje in Hagije Sofije je bilo ubitih deset nemških turistov in en Perujec. Ranjenih je bilo 15 ljudi. 11 se jih še zdravi v bolnišnicah, od tega pa sta dva nemška državljana v kritičnem stanju.

Racije po mestu
Turške oblasti so izvedle številne racije in aretirale 68 domnevnih pripadnikov IS-ja, med njimi tudi tri ruske državljane. V Ankari so oblasti prijele 16 ljudi, ki naj bi načrtovali velik napad na turško glavno mesto, 21 aretiranih v Sanliurfi pa naj bi se pripravljalo na napad na nedoločeni lokaciji v Turčiji, poroča tiskovna agencija Anadolu.

Prijeti ruski državljani
V obalnem mestu Antalija so bili prijeti tudi trije ruski državljani, ki jih sumijo povezav z IS-jem. Osumljenci naj bi bili v stiku z IS-jevimi borci na območjih spopadov in so skupini ponujali logistično podporo. Policija je v raciji prostorov, kjer so bili osumljenci, zasegla tudi dokumente in zgoščenke.

Turški premier Ahmet Davutoglu je nemški kanclerki Angeli Merkel izrazil sožalje in zagotovil, da se bo boj Turčije proti IS-ju nadaljeval. Turčija IS krivi za dva odmevna lanska napada, in sicer v mestu Suruc blizu meje s Sirijo in v glavnem mestu Ankari. V zadnjem napadu na mirovnem shodu je bilo ubitih več kot 100 ljudi.

Obsežna protiteroristična akcija v Turčiji