Milanović je se je moral otepati kritik zaradi nabave novih avtomobilov. Foto: EPA
Milanović je se je moral otepati kritik zaradi nabave novih avtomobilov. Foto: EPA

Po novem bodo podpredsedniki vlade lahko naročili avtomobile zgornjega srednjega razreda, medtem ko se bodo ministri in njihovi pomočniki lahko prevažali v vozilih srednjega razreda. Vozniki jim bodo na voljo 24 ur.

Za predsednika vlade in druge državne uradnike, ki imajo status varovanih oseb, sprememb ne bo in bodo lahko še naprej uporabljali avtomobile, ki so v skladu s predpisi o varovanih osebah in njihovi zaščiti.

Nižji državni uradniki bodo lahko uporabljali službena vozila izključno v službene namene.

(Pre)dragi audiji
Za spremembe pravilnika o uporabi službenih pravil se je vlada premierja Zorana Milanovića odločila, potem ko se je hrvaška javnost burno odzvala na namero o prenovi voznega parka državne uprave, ki je vključevala nakup dragih avtomobilov.

Za ministre so naročili devet avtomobilov znamke audi A6, od katerih je vsak vreden 640.000 kun oziroma 83.600 evrov.

Milanović je zaradi kritik sklical dve izredni novinarski konferenci. "Absolutno je bilo vse v skladu s predpisi. Vlada ni imela odločilne vloge pri izbiri vozil," je izjavil na današnji seji vlade in pojasnil, da je nabava potekala prek državnega urada in državne komisije za javne razpise, ki so morali izbrati nekoliko dražjega ponudnika, ker najcenejši ponudnik ni izpolnil vseh pogojev iz razpisa.