Sobotka je sporočil, da bo odstop podal po Zemanovi vrnitvi s Kitajskega. Foto: Reuters
Sobotka je sporočil, da bo odstop podal po Zemanovi vrnitvi s Kitajskega. Foto: Reuters
Med Babišem in Sobotko že nekaj časa vre. Foto: Reuters

"Ne bom vložil zahteve za odstop svoje vlade. Bom pa kmalu zahteval od predsednika, da odpokliče finančnega ministra," je izjavil Sobotka v Pragi.

Češki premier je v torek presenetil z napovedjo, da bo zaradi spora z Babišem odstopil, z njim pa bi padla tudi celotna vlada. V četrtek bi moral nato predsedniku Milošu Zemanu izročiti odstopno izjavo, a si je včeraj (prvič) premislil in dejal, da bo to storil sredi meseca.

Sobotka naj bi odstop preložil zaradi Zemanovega obiska na Kitajskem. "Premier se bo dogovoril za točen datum, ko bo predsedniku Milošu Zemanu podal odstop vlade," je v četrtek sporočil tiskovni predstavnik češke vlade Martin Ayrer. "Politična posvetovanja v okviru trenutne koalicije bodo potekala pred tem datumom, da bi našli rešitev trenutne politične krize," je še dejal. Zemanov obisk na Kitajskem je sicer predviden med 11. in 18. majem.

Je pa Sobotka Zemanu predal poročilo o "resnih dvomih in vprašanjih glede davčnih obveznosti in poslov finančnega ministra Andreja Babiša, ki so ostala neodgovorjena". Spornih naj bi bilo najmanj 55 milijonov evrov, ki naj bi jih Babiš pridobil s prodajo neobdavčenih delnic svojega podjetja Agrofert. Premier že več mesecev od Babiša zahteva, naj pojasni finančne transakcije in obtožbe o utaji davkov.

Babiš eden najbogatejših Čehov
Finančni minister, sicer eden najbogatejših Čehov, vse obtožbe zavrača in nikakor noče odstopiti kot finančni minister, v ozadju pa naj bi bili predvsem predvolilni boji. Priljubljenemu Babišu javnomnenjske raziskave napovedujejo gladko zmago na volitvah, napovedanih za 20. in 21. oktober.

Babiševa ANO namreč v javnomnenjskih raziskavah močno vodi s 33,5-odstotno podporo. Sobotkova ČSSD pa je na drugem mestu s samo 16 odstotki podpore.

Visoko zaupanje javnosti uživa tudi Babiš sam. S 56 odstotki podpore je najbolj priljubljen češki politik. Sobotko podpira 39 odstotkov vprašanih.

Vladno koalicijo na Češkem sestavljajo socialdemokrati (ČSSD) s Sobotko na čelu, liberalno-populistična stranka ANO pod vodstvom Babiša in krščanski demokrati (KDU-CSL).