Četverici so omilili kazen. Foto: Reuters
Četverici so omilili kazen. Foto: Reuters
Sodišče omililo kazen za Afganistance

Farhundo Malikzado je sredi marca v središču Kabula napadla jezna množica moških, ki so jo lažno obtožili, da je zažgala islamsko sveto knjigo. Najprej so jo pretepli in kamenjali do smrti, njeno truplo pa nato zažgali na obrežju reke. Pred napadom se je Farhunda prepirala s prodajalcem amuletov zaradi njegovih prodajnih praks.

Po linču je afganistanska policija prijela 49 ljudi, vključno z 19 policisti, ki so napad le opazovali in niso storili ničesar, da bi ga preprečili. Od 49 prijetih so jih 37 že prejšnji mesec izpustili na prostost.

Ogorčenje nad odločitvijo za zaprtimi vrati
Osem aretiranih, med njimi policiste, je sodišče na prvi stopnji obsodilo na zaporne kazni, četverico pa na smrtno kazen. Prizivno sodišče je v sredo za zaprtimi vrati to kazen omililo na 20 let zapora. Hkrati je sodišče oprostilo moškega, ki so ga predtem obsodili na 16 let zapora, ker naj bi odigral ključno vlogo pri lažnih obtožbah Farhunde, da je zažgala Koran.

Svojci Farhunde in aktivisti za človekove pravice so ogorčeni nad sodiščem, še posebej nad odločanjem za zaprtimi vrati. "To je pravo gledališče. Ves svet se smeji pravosodnemu sistemu v Afganistanu. Ali imajo ti sodniki družine, sestre, matere ... ali ne? Ali imajo srce? Te odločitve ne sprejemamo," je bil jasen njen brat Nadžibulah.

Brutalni umor je v Afganistanu sprožil pozive k reformi pravosodja in večji zaščiti žensk pred nasiljem. Sojenje obtoženim pa je veljajo za preizkus afganistanskega pravosodnega sistema.

Sodišče omililo kazen za Afganistance