Chirac je bil župan Pariza do leta 1977 do leta 1995, ko je postal predsednik države in na tem položaju ostal do leta 2002. Foto: EPA
Chirac je bil župan Pariza do leta 1977 do leta 1995, ko je postal predsednik države in na tem položaju ostal do leta 2002. Foto: EPA

Nekdanji francoski predsednik je privolil v plačilo 550.000 evrov mestu Parizu, s čimer si je močno izboljšal možnosti, da se izogne sojenju.

Obtožnica ga bremeni, da je na začetku 90. let, ko je bil še župan francoske prestolnice, ustvaril 21 lažnih delovnih mest za svoje prijatelje in politične zaveznike.

V skladu z dogovorom, ki ga je potrdil socialistični župan Pariza Bertrand Delanoe, bo vladajoča Unija za ljudsko gibanje (UMP), ki jo je Chirac ustanovil leta 2002 še kot predsednik države, mestu plačala še 1,65 milijona evrov, da ovrže obtožbe.

Chiraca skrbi za ugled mesta
Delanoe je pojasnil, da znesek 2,2 milijona evrov predstavlja skupno vsoto vseh plač, obresti in sodnih stroškov. Dogovor mora zdaj potrditi še mestni svet Pariza.

77-letni Chirac zanika kakršne koli nepravilnosti in trdi, da so bila sporna delovna mesta zakonita in v korist Pariza. Po besedah njegovega odvetnika se je za plačilo odločil, ker noče, da bi škandal načel ugled mesta.

Chirac, ki med Francozi še vedno uživa visoko stopnjo priljubljenosti, bi bil ob morebitnem nadaljevanju procesa prvi nekdanji predsednik, ki bi stopil pred sodišče.