Glavni cilj 20 najbolj razvitih držav na svetu bo spodbuditi svetovno gospodarsko rast. Foto: Reuters
Glavni cilj 20 najbolj razvitih držav na svetu bo spodbuditi svetovno gospodarsko rast. Foto: Reuters
Angela Merkel in recep Tayyip Erdogan
Nemška kanclerka Angela Merkel in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta se na vrhu G20 sestala prvič od spodletelega državnega udara v Turčiji julija letos. Foto: Reuters

Skupino G20, katere voditelji se redno sestajajo od leta 2008, sestavljajo Argentina, Avstralija, Brazilija, Kanada, Kitajska, Francija, Nemčija, Indija, Indonezija, Italija, Japonska, Južna Koreja, Mehika, Rusija, Savdska Arabija, Južna Afrika, Turčija, Velika Britanija, ZDA in EU.

Turčija in Rusija sta po turški sestrelitvi ruskega vojaškega letala v Siriji otoplili odnose in začeli graditi gospodarsko sodelovanje. Foto: Reuters
Vrh v Hangdžovu bo tudi zadnje srečanje G20 za ameriškega predsednika Baracka Obamo in njegova zadnja pot v Azijo. Foto: Reuters
Hangdžov bo tudi prizorišče prvega večjega mednarodnega nastopa britanske premierke Therese May. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin in nemška kanclerka Angela Merkel na vrhu G20, ki mu po načelu rotacije letos predseduje Kitajska. Foto: Reuters
Na Kitajskem poteka vrh G20

Po napovedih ruske agencije Itar-Tass bosta na štiri oči ob robu G20 v kitajskem mestu Hangdžov spregovorila tudi ameriški predsednik Barack Obama in ruski predsednik Vladimir Putin.

Gostitelj vrha, kitajski predsednik Ši Džinping, ki se zaveda, da so pričakovanja od snidenja skupine G20 velika, je voditelje 20 največjih gospodarstev sveta opozoril, da se v želji po hitri svetovni gospodarski rasti izognejo "praznim besedam". Ši je dejal, da se svetovno gospodarstvo kljub okrevanju še vedno spoprijema z velikimi izzivi na področju financ in trgovine, zaradi česar pa se ne bi smele zateči k novim protekcionističnim ukrepom, ampak raje sprejeti korake za spodbujanje trgovinske menjave, poroča Reuters.


Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob prihodu dejal, da bo EU nadaljeval pogajanja z ZDA o trgovinskem sporazumu TTIP, predsednik EU-ja Donald Tusk pa je Peking pozval k pomoči Evropi pri obvladovanju begunske krize, na primer z razvojno pomočjo.


Cilj: Zagon svetovnega gospodarstva

Cilj vrha je ravno nov zagon globalnega gospodarstva; države bodo po koncu vrha sprejele ukrepe - med njimi monetarne, fiskalne in strukturne reforme, s katerimi bodo dosegle trdno in trajnostno gospodarsko rast.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je namreč že prej opozoril, da bodo napovedano 3,1-odstotno gospodarsko rast še letos verjetno znova nekoliko znižali, poroča BBC. Voditelji skupine G20 se na srečanju gotovo ne bodo mogli izogniti razpravi o vojni v Siriji, begunski krizi, razmerah v Turčiji in Ukrajini ter izstopu Velike Britanije iz Evropske unije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v govoru zbranim potrdil, da je rusko gospodarstvo, ki so ga zaradi Ukrajine prizadele sankcije EU-ja in ZDA in tudi padec cen nafte na trgu, znova stabilno. Moskva si bo še naprej prizadevala k zmanjšanju proračunskega primanjkljaja odvisnosti od izvoza nafte in zemeljskega plina. Ob tem je prišla za Moskvo razveseljiva novica od namestnika kronskega princa Savdske Arabije Mohameda bin Salmana, ki je obljubil še tesnejše sodelovanje z Rusijo, katerega rezultati bodo vidni predvsem na naftnem trgu.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je voditelje pozvala k še tesnejšemu sodelovanju za dosego gospodarske rasti. Pri tem je pozdravila napore Kitajske, ki skupini predseduje po načelu rotacije, po uvedbi strukturnih reform. Hkrati pa je napovedala, da se bodo naslednje leto, ko bo vodstvo skupine prevzela Nemčija, prvič sestali ministri za digitalizacijo, poroča Reuters.

Angela Merkel zadovoljna po pogovorih z Erdoganom
Ob robu dvodnevnega vrha v Hangdžovu, ki ga Kitajska kot velesila gosti prvič, potekajo številna bilateralna srečanja. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je ločeno sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

Nemška kanclerka Angela Merkel in Erdogan sta se sestala prvič od neuspelega državnega udara v Ankari julija letos. Merklova je dejala, da vidi priložnost za izboljšanje odnosov med EU-jem in Turčijo glede vizumske liberalizacije za turške državljane. Odnosi med državama so se v zadnjem času poslabšali tudi zaradi resolucije o otomanskem genocidu nad Armenci, ki jo je nemški parlament potrdil junija. Med drugim je Ankara posledično prepovedala obiske nemških predstavnikov v letalskem oporišču Incirlik. Merklova je dejala, da po pogovorih z Erdoganom vidi pozitiven razplet tudi glede tega spora.

Obama Turčiji obljubil pomoč
Erdogan se je ob robu vrha sestal še z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, ki mu je obljubil pomoč Washingtona pri iskanju odgovornih za spodleteli puč (turške oblasti sicer trdijo, da za udarom stoji klerik Fethullah Gülen, ki živi v ZDA, zato od Washingtona zahtevajo njegovo izročitev), pa tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Tesnejše sodelovanje med Moskvo in Ankaro
Vidneje se izboljšujejo tudi odnosi med Rusijo in Turčijo, ki so se zelo ohladili po turški sestrelitvi ruskega letala nad Sirijo. Ruski minister za gospodarstvo Aleksej Uljukajev je sporočil, da sta Moskva in Turčija pred začetkom vrha G20 v Hangdžovu sklenili dogovor o oblikovanju skupnega rusko-turškega investicijskega sklada, ki bi začel delovati oktobra ali novembra letos.

ZDA ne želijo kaznovati Velike Britanije zaradi brexita
Ob robu vrha sta se sestala tudi ameriški predsednik Obama in britanska premierka Theresa May, ki bo morala po brexitu pomiriti voditelje držav skupine G20, čeprav so številni evropski voditelji poudarili, da je izstop Velike Britanije zadeva Londona in Bruslja in ne celotne skupine G20.

Obama ji je zagotovil, da britanski izstop iz EU-ja ne bo škodoval odnosom med ZDA in Otokom. Čeprav je podprl obstanek Otoka v Evropski uniji, pa je dejal, da ZDA Velike Britanije ne želijo kaznovati zaradi njene odločitve. Mayeva je sicer ponovila stališče, da bo njena država spoštovala odločitev volivcev: "Brexit dejansko pomeni brexit. Ne bo drugega referenduma, poskusa, da bi zavrteli čas nazaj ali da bi se izvlekli iz tega."

Mayeva se je ob robu vrha G20 prvič srečala tudi z ruskim predsednikom Putinom; kot je ruska stran sporočila po pogovorih, sta voditelja največ pozornosti namenila boju proti terorizmu in drugim varnostnim vprašanjem ter razmeram v Siriji, pa tudi boju proti trgovini z mamili.

Zaveza ZDA in Kitajske
Že v soboto pa sta ameriški predsednik Barack Obama in kitajski predsednik Ši Džinping sporočila, da so Kitajska in ZDA kot dve največji onesnaževalki na svetu formalno pristopile k pariškemu podnebnemu dogovoru. Sporazum določa omejitev dviga globalne temperature za največ dve stopinji Celzija do konca stoletja, z željo približati se 1,5 stopinje. Učinkovati naj bi začel leta 2020.

Skupino G20, katere voditelji se redno sestajajo od leta 2008, sestavljajo Argentina, Avstralija, Brazilija, Kanada, Kitajska, Francija, Nemčija, Indija, Indonezija, Italija, Japonska, Južna Koreja, Mehika, Rusija, Savdska Arabija, Južna Afrika, Turčija, Velika Britanija, ZDA in EU.

Na Kitajskem poteka vrh G20