Britanska premierka Theresa May ob prihodu v službo. Mayeva po imenovanju še ni povedala, kdaj naj bi Velika Britanija začela pogajanja o izstopu iz Evropske unije. Predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju je dejala le, da potrebujejo
Britanska premierka Theresa May ob prihodu v službo. Mayeva po imenovanju še ni povedala, kdaj naj bi Velika Britanija začela pogajanja o izstopu iz Evropske unije. Predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju je dejala le, da potrebujejo "nekaj več časa za pripravo". Foto: Reuters
Boris Johnson
Mayeva je z imenovanjem kontroverznega Borisa Johnsona na položaj zunanjega ministra presenetila domačo in svetovno javnost. Francoski minister za zunanje zadeve Jean-Marc Ayrault je Johnsona označil za lažnivca, njegovo imenovanje pa da kaže na britansko politično krizo po referendumu. "Med kampanjo za brexit je lagal Britancem, zdaj pa je potisnjen s hrbtom ob zid. Potrebujem partnerja, ki je čist, kredibilen in zanesljiv." Johnson je že zavrnil kritike evropskih kolegov. Foto: Reuters
Theresa May prevetrila vladni kabinet

Mayeva je že v sredo imenovala prve člane svoje vlade. Dosedanjega zunanjega ministra Philipa Hammonda je imenovala za finančnega ministra, medtem ko je na položaj zunanjega ministra postavila nekdanjega londonskega župana Borisa Johnsona, gorečega zagovornika brexita, s čimer je nekoliko presenetila.

Johnson: Odnose z Evropo bomo okrepili
"Seveda bomo uresničili izraženo voljo ljudi na referendumu, kar pa v nobenem smislu ne pomeni, da bomo odšli iz Evrope. Obstaja velikanska razlika med dejstvom odhoda iz EU in našimi odnosi z Evropo, ki se bodo okrepili,"
je v prvi izjavi po imenovanju dejal Johnson in dodal, da je bil njegov prvi dan na položaju ministra zelo deloven in da mu je med prvimi čestital ameriški zunanji minister John Kerry.

Pogajanja z EU-jem bo vodil David Davis
Pogajanja VB-ja z EU-jem o odhodu bo sicer vodil David Davis, minister vlade v senci med letoma 2003 in 2008. Ministrica za energetiko in podnebne spremembe Amber Rudd je bila imenovana za notranjo ministrico, obrambni minister Michael Fallon pa je ohranil položaj, na katerem je od leta 2014.

Gove dobil nogo, Leadsomova ministrica za okolje
Mayeva je nato v četrtek "odrezala" Michaela Gova, ki je do zdaj vodil pravosodno ministrstvo, bil pa je tudi eden od kandidatov za premierja. Na njegovo mesto je bila imenovana nekdanja ministrica za okolje, prehrano in podeželje Liz Truss. Za novo ministrico za izobraževanje je Mayeva imenovala nekdanjo ministrico za mednarodni razvoj Justine Greening. Ministra za zdravje Jeremyja Hunta je obdržala na položaju. Mayeva tekmica za premierski položaj Andrea Leadsom, ki se je nato umaknila, bo vodila ministrstvo za okolje. Nova vlada se bo predvidoma sestala 19. julija.

Merklova povabila Mayevo na obisk v Nemčijo
Več evropskih voditeljev je čestitalo Mayevi, hkrati pa jo pozvalo, naj čim prej sproži pogajanja za odhod VB-ja iz EU-ja. Francoski predsednik Francois Hollande je po telefonu izrazil željo, da bi se izstopna pogajanja začela, kakor hitro bo mogoče. Nemška kanclerka Angela Merkel in Mayeva sta se v pogovoru strinjali, da morajo odnosi med državama ostati prijateljski. Merklova je kolegico povabila na obisk v Nemčijo.

Schulz kritičen do novega kabineta
Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je bil precej kritičen do novega britanskega kabineta, s katerim se nadaljuje nevaren začaran krog, ki bo škodil tako Veliki Britaniji kot Evropi. Schulz meni, da se bo nova vlada tako kot prejšnja bolj ukvarjala z delitvami znotraj konservativne stranke kot pa s prihodnostjo države.

Mayeva se bo s ključnimi voditelji EU-ja verjetno srečala že v začetku septembra na srečanju držav skupine G20, z vsemi voditelji drugih 27 držav članic EU-ja pa se bo srečala 20. in 21. oktobra na vrhu EU-ja.

Theresa May prevetrila vladni kabinet