Clintonova je prva ameriška državna sekretarka na obisku v Libiji po letu 2008, ko je to severnoafriško državo po ureditvi odnosov med Washingtonom in Tripolisom obiskala tedanja državna sekretarka Condoleezza Rice. Foto: EPA
Clintonova je prva ameriška državna sekretarka na obisku v Libiji po letu 2008, ko je to severnoafriško državo po ureditvi odnosov med Washingtonom in Tripolisom obiskala tedanja državna sekretarka Condoleezza Rice. Foto: EPA
Sirta
Boji za Sirto še potekajo. Foto: EPA
Padec Bani Valida

Med kratkim obiskom se je ameriška državna sekretarka sešla z vodjo libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafo Abdeldžalilom ter ministroma za nafto Mahudom Džibrilom in finance Alijem Tarhunijem. Zaradi varnostnih razlogov niso bile znane vse podrobnosti programa njenega obiska.

Med njenim obiskom so ZDA namenili Libiji novo pomoč v višini osem milijonov evrov, vključno z oskrbo ranjenih pripadnikov nacionalnega prehodnega sveta ter zagotavljanjem varnosti orožja.

Neimenovani visoki predstavnik State Departmenta je dejal, da želijo ZDA vzpostaviti nove vezi tudi z libijskim civilnim prebivalstvom. Med drugim naj bi ZDA Libijcem dobavile dele medicinske opreme za oskrbo ranjencev ter Libiji ponudile oskrbo najzahtevnejših primerov v ameriških bolnišnicah.

Poleg tega želijo ZDA razširiti programe za študij Libijcev v ZDA in spodbuditi učenje angleščine v Libiji. Libijcem naj bi ponudili tudi subvencije za nadaljnjo ureditev arheoloških najdišč na vzhodu Libije.

Od začetka vstaje proti režimu Moamerja Gadafija v Libiji bodo ZDA skupno z najnovejšim prispevkom za pomoč tej severnoafriški državi namenile skoraj 99 milijonov evrov, med drugim za humanitarno pomoč ter škornje in uniforme pripadnikov sil prehodnega sveta.

ZDA bodo sicer večino novega prispevka porabile za uničenje več tisoč raket zemlja-zrak iz časa Gadafijevega režima. Clintonova in drugi predstavniki ZDA so že večkrat poudarili nujnost uničenja nakopičenega orožja Gadafijevih sil. ZDA so v ta namen v Libijo že napotile 14 strokovnjakov, iščejo pa tudi podporo drugih držav, ki bi prispevale svoje strokovnjake.

Samo še Sirta čaka na padec
Sile libijskega nacionalnega prehodnega sveta so sporočile, da so v celoti zavzele Bani Valid, eno od zadnjih utrdb sil, zvestih nekdanjemu voditelju Moamerju Gadafiju. Eden izmed poveljnikov prehodnih sil, Musa Junis, je potrdil, da so mesto zavzeli v ponedeljek zvečer. Po padcu Bani Valida ostaja v rokah Gadafijevih privržencev le še Sirta, rojstno mesto strmoglavljenega voditelja.

"Mesto Bani Valid je povsem osvobojeno," je povedal poveljnik Saif al Lasi, ki vodi brigade Zliten v okviru sil libijskega prehodnega sveta. Te so v ponedeljek zavzele 90 odstotkov te puščavske enklave jugovzhodno od Tripolisa, med drugim tudi strateško pomembno središče mesta.

V mestu ni več odpora, večina Gadafijevih privržencev je pobegnila in za seboj pustila vozila, tisti, ki so ostali, pa se ne upirajo.

Padec Bani Valida