Cressida Dick pred stavbo londonske policije oziroma Scotland Yarda. Foto: Reuters
Cressida Dick pred stavbo londonske policije oziroma Scotland Yarda. Foto: Reuters

56-letna Dickova bo na tem položaju zamenjala Bernarda Hogan-Howeja, ki se je upokojil. "To je velika odgovornost in velika priložnost. Veselim se, da bom varovala mesto in služila Londončanom. Hvala vsem, ki ste me podpirali na tej poti," je ob imenovanju povedala Dickova.

"Cressida Dick je neverjetna vodja in ima jasno vizijo za prihodnost metropolitanske policije," je dejala britanska notranja ministrica Amber Rudd. Dodala je, da prevzema eno najzahtevnejših služb v času porasta terorizma ter groženj prevar in kibernetskega kriminala.

Londonski župan Sadiq Khan pa je ocenil, da je danes zgodovinski dan za London "in ponosen dan zanj kot župana".

Senca uboja nedolžnega Brazilca
Njeno imenovanje je po mnenju nekaterih sporno, saj je bila leta 2005 vpletena v streljanje na Brazilca Jeana Charlesa de Menezesa, ki so ga nekaj dni po bombnih napadih v Londonu napačno identificirali kot potencialnega samomorilskega napadalca. Brazilec je v streljanju umrl. Sodišče sicer ni ugotovilo osebne krivde Dickove.

Scotland Yard je odgovoren za varnost v Londonu, ima pa tudi nekaj pristojnosti na ravni države, med drugim boj proti terorizmu in varovanje kraljeve družine.