Črnogorci bodo tokrat uradno proslavili neodvisnost. Foto: EPA
Črnogorci bodo tokrat uradno proslavili neodvisnost. Foto: EPA
Filip Vujanović in Janez Drnovšek
Slovenski predsednik je Črni gori obljubil pomoč pri vključevanju v EU. Foto: EPA

Črnogorski predsednik Filip Vujanović je med slavjem pred spomenik partizanu položil cvetje, zvečer pa so v Podgorici odkrili še spomenik svetemu Petru Cetinjskemu. Ob tem pa je srbski zunanji minister Vuk Drašković dejal, da bo Srbija v najkrajšem času odprla veleposlaništvo v Podgorici in predstavništvo na Cetinju.

Na slavje je črnogorski predsednik povabil voditelje držav naslednic nekdanje Jugoslavije, na vabilo pa se je odzval tudi slovenski predsednik Janez Drnovšek. Drnovšek se je sešel s celotnim črnogorskim vodstvom in mu obljubil podporo Slovenije na poti v Evropsko unijo. V Črno goro sta prispela tudi srbski predsednik Boris Tadić in hrvaški predsednik Stipe Mesić.

13. julij je večkrat zaznamoval črnogorsko zgodovino. Leta 1878 je Črna gora kot neodvisna država na ta dan na Berlinskem kongresu dobila uradno priznanje. Leta 1941 so se na ta dan Črnogorci odločili, da se priključijo boju proti fašizmu in nacizmu. Tako so pred dvema letoma 13. julij razglasili za dan državnosti Črne gore.