Trojica, ki stoji za projektom - protestantski pastor, rabin in imam. Foto: EPA
Trojica, ki stoji za projektom - protestantski pastor, rabin in imam. Foto: EPA
Načrt za stavbo je delo nemškega arhitekta Wilfrieda Kühna. Foto: EPA
Maketa edinstvene stavbe, ki naj bi jo zgradili leta 2018. Foto: EPA

Cilj projekta, ki ga podpirajo protestantski pastor Gregor Hohberg, rabin Tovia Ben-Chorin in imam Kadir Sanci, je ponuditi pripadnikom treh glavnih svetovnih monoteističnih religij prostor za molitev in združevanje, vrata Hiše Enega, ki bo pod eno streho združevala cerkev, sinagogo in mošejo, pa bodo odprta za vse.

"Berlin je mesto ran in čudežev," je dejal rabin Ben-Chorin. "To je mesto, kjer so zasnovali iztrebljenje Judov. Zdaj pa bo tu zgrajena prva hiša treh religij na svetu."

Sredstva za izgradnjo bodo v celoti zbrali s pomočjo donacij, za svojo opeko po ceni 10 centov pa lahko prek spleta prispeva vsak. Za gradnjo šesterokotne opečnate stavbe ob berlinskem Muzejskem otoku potrebujejo 43,5 milijona evrov, poroča Independent.

Raznolikost kot norma
Ideja za trojni hram se je rodila leta 2009, ko so arheologi ob izkopavanju na Muzejskem otoku odkrili ostanke najstarejše berlinske cerkve, Petrikirche, in sosednje latinske šole iz leta 1350. "Hitro smo se strinjali, da bi moralo biti na teh berlinskih temeljih zgrajeno nekaj vizionarskega in naprednega," razlaga pobudnik projekta, protestantski pastor Hohberg.

Hohberg je prepričan, da je multikulturni in multireligiozni Berlin pravo mesto za hišo treh veroizpovedi. "Berlin je mesto miroljubnega padca Berlinskega zidu in miroljubnega sobivanja vernikov različnih veroizpovedi, ki hrepenijo po medsebojnem razumevanju."

Imam Sanci pa pravi, da si želi, da bi projekt spodbudil zavesten dialog med različnimi verami in kulturami, ki bi pomagal pri odpravljanju predsodkov do muslimanov. "Želimo, da bi imeli naši otroci prihodnost, v kateri bi bila raznolikost norma," je dejal.

Srečevanje in združevanje
V Hiši Enega bodo cerkev, sinagoga in mošeja sicer ločene, načrti pa predvidevajo večji osrednji prostor, v katerem bi se pripadniki vseh treh religij, pa tudi ostali, lahko srečevali in premišljevali.

Čeprav na mestu načrtovanega zgodovinskega hrama na Gertraudenstrasse za zdaj še ni videti kaj dosti več od peščene sive praznine, pa to ni odvrnilo pastorja, rabina in imama, da ne bi simbolično zakopali svojih čevljev v pesek. "Treba je imeti kar veliko vere v Boga, da si lahko predstavljaš, da bo na tem mestu že čez nekaj let stala čudovita stavba, edinstvena v svetovnem merilu," je dejal Hohberg zbranim na obredu ob simbolični posvetitvi gradbišča. Če bodo zbrali potrebnih 10 milijonov začetnega kapitala, naj bi se gradbena dela začela leta 2016.