Eden izmed preživelih se je vrnil na kraj bolečega spomina, v Auschwitz. Foto: Reuters
Eden izmed preživelih se je vrnil na kraj bolečega spomina, v Auschwitz. Foto: Reuters
Jeruzalem
Izraelski vojaki stojijo pod fotografijami žrtev holokavsta v muzeju Jad Vašem v Jeruzalemu. Foto: Reuters
Grenak spomin na mračno obdobje
Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta
Protestniki zapustili okupirano ministrstvo
Spomin na temačno obdobje človeštva

v holokavsta. V "taborišču smrti" na jugu Poljske bo potekalo zasedanje poslancev več držav.

Tema letošnjega dne so potovanja skozi holokavst. V Auschwitzu bo potekala tudi tradicionalna spominska slovesnost, obeh dogodkov se bo udeležila več kot polovica kneseta, pa tudi poslanci iz Poljske, ZDA, Kanade in vrste drugih držav. Izrael tako na Poljsko pošilja do zdaj največjo parlamentarno delegacijo, saj bo na prizorišču zloglasnega taborišča kar 62 izmed 120 poslancev kneseta.

Po besedah predsednika kneseta Julija Edelštajna, boleče in sporočilno močno potovanje izvoljenega parlamenta judovskega ljudstva nosi ogromen pomen. Šest poslancev je prav tako ministrov, v izraelski delegaciji pa bo tudi 24 preživelih holokavsta.

Ban: Genocid še ni izkoreninjen
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je ob mednarodnem dnevu spomina spomnil na svoje potovanje v Auschwitz, ki ga po lastnih besedah zaradi grozljivih ostankov sredstev genocida ne bo nikoli pozabil. Spomnil je, da je bil ZN ustanovljen, da se takšne grozote ne bi več ponovile. Kljub temu tragedije iz Kambodže, Ruande in Srebrenice pričajo, da genocidnih teženj še nismo izkoreninili. Zato moramo biti po njegovem mnenju še vedno pozorni na fanatizme, ekstremistične ideologije, nestrpnost in diskriminacijo manjšin. Temu primerno moramo vzgajati svoje otroke, je dodal.

V Nemčiji bo ob obletnici tragedije tradicionalno potekala slovesna seja bundestaga, na kateri bo navzoč tudi predsednik Joachim Gauck, častni gost pa bo 95-letni ruski pisatelj Danil Granin.

Judovska skupnost v Italiji je bila ogorčena zaradi incidenta, ko so neznanci v soboto v glavno sinagogo v Rimu poslali paket s prašičjo glavo. Podobne pošiljke so prišle tudi na naslova izraelskega veleposlaništva v Rimu in muzeja z razstavo o holokavstu. "To je zlobno in strahopetno dejanje, ki žali judovsko skupnost in vse Rimljane na predvečer spominskega dne," je izjavil predsednik pokrajine Lacij Nicola Zingaretto.


"Auschwitz je del madžarske zgodovine"

Madžarska pa se je tik pred mednarodnim dnem letos prvič opravičila Združenim narodom za svojo vlogo v holokavstu. "Opravičilo smo dolžni, ker je bila Madžarska kriva za holokavst. Na prvem mestu zato, ker ni zaščitila svojih državljanov pred uničenjem, drugič pa zato, ker je pomagala in nudila finančne vire množičnemu morilcu," je izjavil madžarski veleposlanik pri ZN-u Csaba Korosi.

"Madžari so sodelovali z nacisti in okoli pol milijona Judov poslali v smrt. Če bi vojna potekala po načrtih Adolfa Hitlerja in njegovih madžarskih nacističnih zaveznikov, bi bili Judje povsem iztrebljeni iz Madžarske. Auschwitz je več sto kilometrov oddaljen od Madžarske, a je del naše zgodovine. To taborišče smrti je bilo prizorišče nečloveškega trpljenja, ponižanja in smrti skoraj pol milijona naših tovarišev," pa je v sporočilu zapisal predsednik Madžarske Janos Ader. To je bilo eno redkih priznanj vloge Madžarske med drugo svetovno vojno.

Združeni narodi so 27. januar leta 2005 razglasili za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, od leta 2008 pa ga zaznamujemo tudi v Sloveniji.

Danes mineva 69 let od osvoboditve nemškega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz v okupirani Poljski, v katerem je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ali poskusih nacističnih znanstvenikov umrlo od 1,1 do 1,5 milijona ljudi, pretežno Judov. V holokavstu je umrlo okoli šest milijonov Judov.

Grenak spomin na mračno obdobje
Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta
Protestniki zapustili okupirano ministrstvo
Spomin na temačno obdobje človeštva