Zaradi
Zaradi "kriminalne dejavnosti" je v koncentracijskih taboriščih umrlo okoli 15 tisoč homoseksualcev oziroma četrtina vseh zaprtih z rožnatimi trikotniki. Foto: EPA
Nezakoniti priseljenci med protestom v Tel Avivu
"Iz zapora v zapor" na drugi strani Tel Aviva opozarjajo afriški nezakoniti priseljenci na sodobne oblike kolektivnega kaznovanja. Foto: Reuters

Spomenik v mestnem parku Gan Meir je sestavljen iz treh velikih navzdol obrnjenih rožnatih trikotnikov v spomin na znak, ki so ga morali nositi na oblačilih tisti taboriščniki, ki so bili v očeh nacistov spolni prestopniki, skoraj brez izjeme so to bili homoseksualci.

Na trikotnikih piše v hebrejščini, nemščini in angleščini: "V spomin na tiste, ki jih je nacistični režim preganjal zaradi njihove spolne usmerjenosti in spolne identitete."

Prvo znamenje dobili v Dachauu
Po navedbah lokalnih medijev je to tudi prvi spomenik žrtvam holokavsta v Izraelu, ki je posvečen tako judovskim kot nejudovskim žrtvam. Spomenike homoseksualnim žrtvam nacizma so sicer že postavili v Amsterdamu, Berlinu, San Franciscu in Sydneyju. Prvo znamenje je bilo šele leta 1995 postavljeno v koncentracijskem taborišču Dachau, kjer je tudi pristala velika večina zaprtih homoseksualcev in kjer je bilo zaprtih tudi več tisoč Slovencev.

Umrla četrtina zaprtih gejev
V nacističnih koncentracijskih taboriščih je bilo med letoma 1933 in 1944 ubitih 15 tisoč homoseksualcev oz. četrtina od okoli 60 tisoč zaprtih homoseksualcev. Za nacistično Nemčijo je bila homoseksualnost odklon, ki je ogrožal njihovo videnje Nemcev kot večvredne rase. Gestapo je imel poseben seznam, na katerem je bilo okoli 100.000 homoseksualcev nemških državljanov.

"Spoštovati vsakega človeka"
Župan Tel Aviva Ron Huldai je na slovesnem odprtju poudaril, da so nacisti ob iztrebljenju evropskih Judov storili tudi številne druge zločine v poskusu, da bi uničili vse, ki so jih imeli za drugačne. "Ta spomenik nas spominja na to, kako pomembno je spoštovati vsakega človeka," je dodal. Slovesnosti se je udeležil tudi nemški veleposlanik Andreas Michaelis, ki je poudaril pomen tovrstnih spominskih znamenj kot opomnikov za prihodnost.

Na drugi strani protesti drugačnih
Medtem v Tel Avivu v parku Levinski že cel teden potekajo protesti nezakonitih priseljencev, večinoma iz Afrike, ki protestirajo proti na novo sprejetemu zakonu, po katerem izraelske oblasti lahko za nedoločen čas pridržijo nezakonite delavce, dokler ti ne privolijo v prostovoljno deportacijo. Sočasno odločitev vlade o gradnji novih stotin hiš za judovske naseljence na zasedenem Zahodnem bregu sproža nove proteste Palestincev.

Kaznovanje besedne zveze "poljska taborišča smrti"
Poljska konservativna opozicija si prizadeva, da bi bilo z zgodovinskega vidika napačna raba besedne zveze "poljska taborišča smrti" odslej kaznovana z do pet let zapora. Poslanec PiS Dariusz Piontkowski je pobudo utemeljil z navedbami poljskega zunanjega ministrstva, da se je samo v letu 2012 v mednarodnih medijih 130-krat pojavila navedba "poljska taborišča smrti", pri čemer so bila mišljena nemška koncentracijska taborišča na Poljskem med drugo svetovno vojno. Tudi ameriški predsednik Barack Obama je lani enkrat pomotoma dejal "poljska taborišča smrti" in poskrbel za veliko slabe volje na Poljskem. Kasneje se je sicer opravičil, a po oceni PiS opravičila in popravki v medijih niso zadosten ukrep.