Na seji VS-ja so govorili o Kosovu. Foto: EPA
Na seji VS-ja so govorili o Kosovu. Foto: EPA
Kosovo
Kosovo je neodvisnost razglasilo leta 2008. Foto: EPA
Dačić in Thaci na seji VS-ja

Srbski premier je izrazil pripravljenost za nadaljevanje dialoga s Prištino na visoki ravni in ob tem ponovil stališče, da Srbija ne bo priznala enostranske neodvisnosti Kosova in bo še naprej vztrajala, da ne more postati član mednarodnih organizacij.

V svojem prvem nastopu pred najmočnejšim organom svetovne organizacije je Daćić dejal, da Srbija še vedno nasprotuje kakršni koli rešitvi, ki bi bila sprejeta mimo Varnostnega sveta.

Spomnil je, da tudi VS zaradi nasprotovanja držav, ki niso priznale neodvisnosti Kosova, ni sprejel nobene rešitve glede statusa Kosova, zato bo Srbija še naprej vztrajala, da "tako imenovano Kosovo ne more vstopiti v nobeno mednarodno organizacijo, v kateri je članstvo privilegij suverenih držav".

Tokratne seje se je udeležil tudi kosovski premier Hashim Thaci, ki pa je dejal le, da je "vprašanje statusa Kosova rešeno". To je bilo prvič, da sta na zasedanju za isto mizo sedela premierja Kosova in Srbije.

Thaci se je za sodelovanje na seji odločil šele, ko so v Beogradu potrdili, da bo na njem sodeloval tudi Dačić.

Konec srbske blokade?
Srbija bi lahko prenehala bojkotirati mednarodna srečanja, na katerih sodeluje tudi Kosovo, saj tovrstno samoomejevanje še najbolj škoduje Srbiji, je dejal direktor srbskega urada za pridruževanje EU-ju.

Milan Pajević je za srbske medije povedal, da bojkot mednarodnih srečanj nima nikakršne povezave s priznanjem neodvisnosti Kosova.

Pojasnil je, da je Srbija izgubila tri milijone evrov evropskih sredstev, ker se na Dunaju ni udeležila srečanja držav Jugovzhodne Evrope.

"Podobnih primerov pa je na desetine," je še dejal.

Sam vidi rešitev srbskega sodelovanja na mednarodnih srečanjih, kjer sodeluje tudi Kosovo, tudi na način, da bi srbski predstavniki na začetku srečanja prebrali posebno izjavo Srbije, da ne priznava neodvisnosti Kosova.

Glede Pajevićevega predloga se srbska vlada še ni izrekla, a mediji poročajo, da bi se to lahko zgodilo že kmalu.

Kljub februarskemu dogovoru med Beogradom in Prištino o sodelovanju Kosova na mednarodnih srečanjih je prejšnji mesec Srbija bojkotirala srečanje na Dunaju, saj si obe strani dogovor tolmačita različno.

Dogovor veleva, da bi morala ob nazivu Kosova stati zvezdica za opombo, kjer bi bilo navedeno, da mednarodnopravni status Kosova še ni rešen. Medtem ko je za Kosovo dovolj že zvezdica, pa Srbija vztraja, da je treba opombo izpisati v celoti.

Dačić in Thaci na seji VS-ja