Kangler izrazil počaščenost, da se je dalajlama odzval povabilu. Foto: Mestna občina Maribor
Kangler izrazil počaščenost, da se je dalajlama odzval povabilu. Foto: Mestna občina Maribor
Dalajlama bo med obiskom Maribora v Mestnem parku zasadil drevo miru. Foto: Mestna občina Maribor
Mariborski župan je prepričan, da bo dalajlama pustil nepozaben pečat v našem okolju. Foto: Mestna občina Maribor
Tibetanci si svojo identiteto težko predstavljajo brez dalajlame, pravi Črnič. Foto: Mestna občina Maribor
Dalajlama na obisku v Sloveniji
Pogovor z Alešem Črničem

Tibetanski duhovni voditelj je v Slovenijo prispel na tridnevni obisk, ki ga bo preživel v Mariboru, kjer sta ga sprejela mariborski župan Franc Kangler in slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Ivo Vajgl. Pred hotelom ob vznožju Pohorja ga je pričakalo okoli 200 ljudi, med njimi tudi skupina Tibetancev, ki živijo v izgnanstvu v sosednji Avstriji.

Osrednji dogodek obiska dalajlame bo njegovo torkovo predavanje "Etika za novo tisočletje", ki je namenjeno predvsem mladim. V torek dopoldne se bosta z Nobelovim nagrajencem za mir srečala predstavnika slovenske opozicije, Janez Janša in Radovan Žerjav.

Dvoličnost Zahoda pri Tibetu
Sociolog religij Aleš Črnič je v pogovoru za Dnevnik TV Slovenija dejal, da nelagodje politikov pri srečevanju z dalajlamo ni omejeno samo na Sloveniji, ampak je to čutiti povsod po svetu, in kamor koli gre, kitajske oblasti protestirajo, saj njegov obisk povezujejo z vmešavanjem v svoje notranje zadeve.

To je dalajlamov drugi obisk v Sloveniji. Pri nas se je prvič mudil leta 2002, ko so ga sprejeli tudi predstavniki političnega vodstva, čemur tokrat nismo priča. Črnič pojasnuje, da je Kitajska danes močnejša kot pred osmimi leti in da je postala enkopravna z drugimi silami.

Po Črničevih besedah je bil Zahod vedno očaran nad Tibetanci in tibetansko kulturi, k temu pa v zadnjih desetletjih nedvomno prispeva tudi sam dalajlama. Po Črničevem mnenju se sicer pri Tibeta kaže dvoličnost Zahoda, ki na eni strani zagovarja spoštovanje človekovih pravic, na drugi strani pa je odnos do Tibeta dokaz, da vodi svet pragmatična politika.

DALAJLAMA V MARIBORU:
Ponedeljek
17.00
sprejem župana Franca Kanglerja pred hotelom Habakuk

Torek
- 9.30
zasaditev drevesa miru v Mestnem parku v Mariboru
- 10.00-10.45 obisk Prve gimnazije Maribor
- 11.40 srečanje z Janezom Janšo in Radovanom Žerjavom
- 13.00-15.30 javno predavanje "Etika za novo tisočletje" v dvorani Tabor
- 15.30-16.00 novinarska konferenca

Sreda
- 8.50
sprejem pred Univerzo v Mariboru
- 9.00-10.30 predavanje za vabljene goste "Sočutje - umetnost sreče" v Slovenskem narodnem gledališču Maribor
- 13.00 odhod


Prihaja kot predavatelj, ne kot politik
Štirinajsti dalajlama Tenzin Gjatso, ki velja za eno največjih moralnih avtoritet na svetu, je na brniško letališče prispel popoldne, kjer so ga sprejeli predstavnik Univerze v Mariboru, predstavnica Prve gimnazije v Mariboru in vodja kabineta župana Mestne občine Maribor. Z letališča se je takoj odpravil v štajersko prestolnico, v hotel Habakuk, kjer bo nastanjen med obiskom.

Dalajlama je v Slovenijo priletel iz Indije, kjer od leta 1959 živi v izgnanstvu. Po Mariboru se bo ustavil še v Zürichu v Švici. Na obisk so ga povabili Mestna občina Maribor, Univerza v Mariboru, Prva gimnazija Maribor, Društvo za boljši svet in Društvo Joga v vsakdanjem življenju Maribor. Pobudnica obiska, profesorica Eva Škobalj, je dejala, da so se za to odločili, da bi mladim približali nove vrednote in jih spodbudili k ukrepanju za izboljšanje sveta.

Spremljajte MMC, ki bo v torek ves dan iz Maribora poročal o obisku dalajlame.

Pred osmimi leti ga je gostila Ljubljana
To je drugi obisk tibetanskega duhovnega in verskega voditelja, ki ga Peking razglaša za "nevarnega separatista", v Sloveniji. Prvič je na slovenska tla na povabilo Univerze v Ljubljani stopil julija leta 2002. Takrat je imel v Ljubljani dve predavanji, neuradno pa so ga sprejeli tudi številni visoki politični predstavniki.

Dalajlama na obisku v Sloveniji
Pogovor z Alešem Črničem