Kitajska je že izrazila nezadovoljstvo zaradi srečanja Baracka Obame in dalajlame. Foto: www.whitehous.gov
Kitajska je že izrazila nezadovoljstvo zaradi srečanja Baracka Obame in dalajlame. Foto: www.whitehous.gov
Dalajlama
Dalajlama je po srečanju z Obamo povedal, da sta govorila o širjenju miru po svetu. Foto: EPA
Dalajlama
Dalajlama je v Washington, ki je prekrit s snegom, prišel v svoji tradicionalni opravi in v japonkah. Foto: EPA

Obama je tibetanskega voditelja sprejel v sobi zemljevidov in ne v Ovalni pisarni, kjer po navadi sprejema svetovne voditelje, saj je skušal s tem Kitajski nakazati, da gre bolj za neformalno srečanje. Pogovori so potekali za tesno zaprtimi vrati, sogovornika, oba Nobelova nagrajenca, pa sta govorila o človekovih pravicah in verskih svoboščinah. Po srečanju, da ne bi preveč ujezili Kitajske, ni bilo skupne izjave pred mediji, sliko pa bo objavila le Bela hiša na svoji spletni strani.

Sogovornika o človekovih pravicah in svobodi
Iz Bele hiše so po srečanju sporočili, da sta sogovornika govorila tudi o pomembnosti dobrih odnosov med ZDA in Kitajsko, Obama pa se je zavzel za neposeden dialog med Kitajsko in Tibetom. Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je povedal še, da je Obama izrazil podporo ohranjanju edinstvene verske, kulturne in jezikovne identitete ter zaščite človekovih pravic Tibetancev znotraj Ljudske republike Kitajske.

Na srečanje Obame z dalajlamo se je že odzvala Kitajska. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je povedal, da je Peking zelo nezadovoljen s srečanjem in da pričakuje, da bo Washington naredil vse, da bodo izboljšali odnose med državama. Povedal je, da srečanje ni v skladu s priznavanjem Tibeta kot dela Kitajske in da krši obljubo ZDA, da ne bodo podprli tibetanske neodvisnosti. Ob tem ni omenil nobenih morebitnih povratnih ukrepov do ZDA.

Dalajlama pa je novinarjem po srečanju povedal, da je zelo srečen zaradi obiska in da je beseda med sogovornikoma tekla o širjenju miru, človekoljubnih vrednot in verske strpnosti. Dalajlama je ZDA pohvalil kot "prvaka demokracije, svobode in človekovih vrednot" ter izrazil željo, da dobijo ženske več vodilnih vlog v javnem življenju.

Pred Belo hišo so se med srečanjem zbrali številni podporniki Tibeta, po sestanku v Beli hiši pa se je dalajlama odpravil še na ameriško zunanje ministrstvo, kjer se bo srečal z državno sekretarko Hillary Clinton.

Kitajska opozarjala ZDA, da bodo s srečanjem ogrozile odnose
Srečanje z dalajlamo je Obama napovedal že novembra, ko je obiskal Kitajsko, vse odtlej pa Kitajska ZDA opozarja, da bi lahko srečanje ogrozilo odnose med državama. Kitajska je prepričana, da se ZDA s srečanjem z dalajlamo vmešavajo v kitajske notranje zadeve in rahljajo odnose med svetovnima gospodarskima velesilama, med tibetanskimi menihi pa vlada veselje, da je srečanje le bilo. "Srečanje Obame in dalajlame nas izjemno veseli in upamo, da bo Obama podprl Tibet," je povedal eden izmed menihov.

Od leta 1990 dalje so se z dalajlamo srečali vsi ameriški predsedniki. Kot je poročala TV Slovenija, je Kitajska vedno grozila, a konkretnih posledic za odnose med državama ta srečanja še niso imela. Kljub temu so strokovnjaki mnenja, da bi ob obstoječih trgovinskih sporih in obtožbah glede cenzure na Kitajskem tokratni pogovori v Beli hiši ameriški administraciji lahko le odtegnili kitajsko podporo pri zaostrovanju sankcij proti Iranu, reševanju severnokorejskega jedrskega vprašanja in iskanju pravno zavezujočih podnebnih rešitev.

Desetdnevna ameriška turneja
Dalajlama bo v ZDA preživel deset dni, v tem času pa bo imel številna predavanja po vsej državi. 74-letni duhovni voditelj bo od Nacionalne fundacije za demokracijo prejel tudi medaljo za delovanje v korist demokracije. Kongres je ob obisku dalajlame že priredil javno slovesnost, ki se je je udeležil tudi nekdanji predsednik George Bush.