Virus s ptic na človeka prenašajo komarji. Foto: EPA
Virus s ptic na človeka prenašajo komarji. Foto: EPA

Prebivalce Teksasa so oblasti opozorile, da se ob zgodnjih jutranjih in večernih urah ne zadržujejo na prostem, prav tako so jih pozvali k uporabi insekticidov in nošenju zaščitnih oblačil. Pristojni organi s sredstvi za zatiranje komarjev škropijo tudi širša območja.
Poziv prebivalcev k nošenju zaščitnih oblačil
Virus Zahodnega Nila je razširjen v 42 ameriških zveznih državah, kar 80 odstotkov primerov okužbe z njim pa je bilo v Teksasu, Misisipiju in Oklahomi. V Teksasu, kjer so razmere najbolj vznemirljive, so prebivalce pozvali, da odstranijo morebitno stoječo vodo, ki jo imajo v okolici bivališč, saj se ob njej zadržujejo komarji.

Uradne oblasti še ne vedo, kaj je bil vzrok izbruha, domnevajo pa, da sta kriva mila zima in vlažno pomladansko ozračje. Virus so leta 1937 odkrili v ugandski pokrajini Zahodni Nil. Sprva se z njim okužijo predvsem ptice (lahko tudi konji, psi, mačke, netopirji, veverice in domači kunci), na človeka pa ga prenese okuženi komar.

Virus Zahodnega Nila je razširjen na tropskih in zmernih območjih
V skrajnih primerih se lahko pojavijo simptomi, kot so visoka vročina, izguba vida, ohromelost in tudi smrt. V blažji obliki se pojavijo srbečica ali kožni izpuščaji. V rizični skupini so starejši od 50 let in tisti, ki imajo oslabljen imunski sistem, še piše BBC.
Okužba je v preteklosti izbruhnila v državah na Bližnjem vzhodu, v severnem Sredozemlju in nekaterih državah vzhodne Evrope - leta 1996 recimo na Madžarskem, tri leta pozneje pa v New Yorku, od koder se je virus razširil na druge ameriške zvezne države.