Annan je pisal sirskim oblastem in jih pozval, naj takoj začnejo spoštovati prekinitev ognja. Foto: Reuters
Annan je pisal sirskim oblastem in jih pozval, naj takoj začnejo spoštovati prekinitev ognja. Foto: Reuters
Sirska vojska upornikom sledila v Libanon

"Sirska vlada je pisala posebnemu odposlancu Kofiju Annanu, da sprejema njegov načrt v šestih točkah, ki ga je podprl tudi Varnostni svet Združenih narodov," je sporoči Annanov predstavnik.

Annan je sprejetje označil za "pomemben začetni korak, ki bi lahko končal nasilje in prelivanje krvi", ki bi lahko "vodil v dostavo pomoči potrebnim in vzpostavil ozračje, primerno za političen dialog, ki bi zadovoljil legitimna prizadevanja sirskega prebivalstva", a dodal, da bo ključnega pomena izvajanje načrta. Annan bo Varnostnemu svetu ZN-a o Siriji poročal v ponedeljek.

Načrt v šestih točkah med drugim predvideva takojšnjo ustavitev spopadov, dostop humanitarne pomoči do ogroženega prebivalstva, neovirano gibanje novinarjev, izpustitev zapornikov ter začetek političnega dialoga.

Opozicija načrt zavrača
Opozicija načrt nekdanjega generalnega sekretarja ZN-a zavrača, saj naj bi režimu omogočil nadaljevanje represije.

Ameriška zunanja ministrica je sirsko opozicijo pozvala, naj predstavi jasno obvezo, ki bo med politično tranzicijo vključevala in ščitila pravice vseh Sircev. Hillary Clinton je v odzivu na Al Bašarjevo sprejetje mirovnega načrta dejala, da bodo sirskega predsednika sodili po njegovih dejanjih, in ga pozvala, naj svojim silam ukaže takojšnje prenehanje ognja in umik iz naseljenih predelov.

Annan na Kitajskem
Annan je sicer na Kitajskem, kjer ga je sprejel tamkajšnji premier Ven Džiabao. Potem ko se je pred dnevi ustavil v Moskvi, bo skušal sogovornike v Pekingu prepričati, naj podprejo njegova prizadevanja za diplomatsko rešitev nastalega položaja v Siriji. Rusija in Kitajska sta v Varnostnem svetu ZN-a do zdaj blokirali sprejetje resolucije o Siriji.

Bežečim upornikom sledili v Libanon
Nasilje v Siriji se nadaljuje. Sirske sile so med spopadi z uporniki vdrle v libanonsko pokrajino Mašari al Ka, ki leži na meji med državama, ko so zasledovale bežeče upornike.

Neimenovani predstavnik libanonskih varnostnih oblasti je dejal, da so "sirske vladne sile uporabljale težko strelno orožje in po spopadih z uporniki na območju streljale na vse, kar se je premikalo". Med obstreljevanjem naj bi bilo zadetih več hiš. O ranjenih in smrtnih žrtvah ni poročil.

Al Asad obiskal Baba Amr
Sirski predsednik Bašar Al Asad je medtem obiskal nekdanje oporišče upornikov, četrt Baba Amr v mestu Homs, ki je bila tarča enomesečne silovite ofenzive sirske vojske, med katero je umrlo več sto ljudi.

Po zadnjih podatkih ZN-a je od lanskega marca, ko se je začel upor proti Al Asadovemu režimu, v Siriji umrlo več kot 9.000 civilistov.

Sirska vojska upornikom sledila v Libanon