Obstreljevanje Homsa se nadaljuje. Foto: Reuters
Obstreljevanje Homsa se nadaljuje. Foto: Reuters

Annan bo skušal ruske oblasti prepričati, naj zavzamejo ostrejše stališče do Damaska, naslednji teden pa bo nekdanji generalni sekretar ZN-a odpotoval na Kitajsko, ki podobno kot Rusija podpira Sirijo in s svojo pravico do veta preprečuje sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN-a o Siriji.

Nasilje v Siriji, kjer upor proti režimu predsednika Bašarja Al Asada traja že več kot leto dni, se nadaljuje. O desetih novih žrtvah poročajo iz Homsa, mesta v osrčju upora proti Al Asadu. Mesto še naprej obstreljujejo, večina prebivalstva pa skuša zbežati. Po podatkih Observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu naj bi v soboto v Siriji umrlo 24 civilistov, 15 vojakov in dva upornika.

Povezovanje upornikov
Kljub mednarodnim (diplomatskim) pritiskom ne kaže, da nameravajo oblasti v Damasku opustiti napade na upornike, ki pa se medtem organizirajo. Voditelji uporniške vojske v Siriji so namreč ustanovili vojaški svet, v katerem naj bi sedeli vsi poveljniki sil upornikov, med njimi tudi najvišji dezerter, general Mustafa Al Šejk.

Poveljnik Svobodne sirske vojske polkovnik Riad Al Asad je sporočil, da naj bi vojaški svet okrepil sodelovanje med različnimi enotami upornikov in predvsem njihovo enotno delovanje. Gre predvsem za združitev med enotami, ki jih vodita polkovnik Al Asad in general Al Šejk.

Na čelu vojaškega sveta bo general Al Šejk, s še desetimi drugimi generali uporniške vojske pa bodo odločali o vojaški strategiji. Odgovorni bodo tudi za financiranje vojske in za nabavo orožja, je pojasnil Al Asad, ki bo odgovoren za vojaške operacije.

Drugo srečanje Prijateljev Sirije
Glavna opozicijska skupina proti režimu Al Asada je pozvala somišljenike na srečanje v ponedeljek v Turčiji, kjer bi oblikovali skupne cilje. Carigrad bo 1. aprila gostil drugo konferenco "Prijateljev Sirije", pred tem pa naj bi opozicijske sile združile moči in oblikovale skupne cilje v krvavem boju proti Al Asadu.