Tarča napada je bila zgradba obveščevalne službe in oddelka policije za preiskavo kriminala. Foto: EPA
Tarča napada je bila zgradba obveščevalne službe in oddelka policije za preiskavo kriminala. Foto: EPA

Državna televizija je napad označila za delo "teroristov", ki naj bi avtomobile bombe detonirali pred stavbami obveščevalne službe in oddelka policije za preiskavo kriminala. Novico o eksplozijah, ki so zahtevale žrtve med civilisti in pripadniki varnostne službe, je potrdil tudi Sirski observatorij za človekove pravice. Odgovornosti za napade ni sicer prevzel še nihče.
Annan bo v Damask poslal tehnične strokovnjake
Napad se je zgodil le dan po tem, ko je posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Kofi Annan Varnostni svet ZN-a v videokonferenci pozval, naj enotno podpre njegova prizadevanja za ustavitev nasilja sirskega režima nad protirežimskimi protestniki, in dva dni po obletnici začetka nasilja v Siriji.

Annan je med drugim v videokonferenci dejal, da se čuti odgovornega za poskus zaustavitve nasilja v tej državi. S tem namenom je v Damask napotil tehnično skupino, ki naj bi se dogovorila za oblikovanje mednarodne opazovalne misije za Sirijo. Po napovedih Annana bodo strokovnjaki v Damask odšli že ta konec tedna.

Sirska oblast: Za napade odgovorna Al Kaida
Po podatkih ZN-a je v letu dni nasilja v Siriji umrlo najmanj 8.000 ljudi, svoje domove pa je moralo zapustiti okoli 230.000 ljudi. Sirske oblasti vztrajno zanikajo nasilje nad civilisti, za katero naj bi bila po njihovem mnenju odgovorna teroristična skupina Al Kaida. Njen vodja Ayman Al Zawahiri je pred mesecem dni v videoposnetku nagovarjal vse muslimane, ki živijo na obleganem območju, naj se priključijo sirskim upornikom.

Sirija ima ključno geografsko lego, saj leži med Turčijo, Jordanijo, Izraelom, Irakom in Libanonom, struktura njenega 23-milijonskega prebivalstva pa je tako etično kot versko zelo raznolika. Bašar Al Asad je v lanskem intervjuju za The Wall Street Journal dejal: "To je Bližnji vzhod, kjer se vsak teden zgodi nekaj novega; zato tisto, o čemer govoriš ta teden, ne bo imelo več velikega pomena naslednji teden. Sirija je geografsko in politično na sredini Bližnjega vzhoda. Zato se nenehno spopadamo s problemi."
Kofi Annan: Prvi korak naj naredi sirska opozicija
In tega se zaveda tudi posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Kofi Annan, ki je dejal: "Da, osredotočeni smo na Sirijo, a če se kaj zalomi, kar bi lahko stopnjevalo nasilje v državi, bi to lahko imelo tudi širši vpliv na regijo. Takrat pa bi situacijo res težko nadzirali." Annan, zanimivo, vztraja, naj nasilje v državi prva ustavi sirska opozicija, medtem ko ZDA, Arabska liga in EU vztrajajo, naj prvi korak naredi Al Asadova vlada. Med drugim zahtevajo njegov odstop in oblikovanje vlade narodne enotnosti.