Eden prvih govornikov v Davosu je bil nekdanji ameriški podpredsednik. Foto: Reuters
Eden prvih govornikov v Davosu je bil nekdanji ameriški podpredsednik. Foto: Reuters

Do sobote je pričakovati razpravo o številnih temah - od terorizma do zloma cen nafte in spora med Rusijo in Ukrajino.

Srečanje v mondenem švicarskem gorskem središču bo pritegnilo več kot 2.500 politikov, menedžerjev in strokovnjakov. Udeležbo so med drugim napovedali nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande in kitajski premier Li Kečjang. ZDA bo zastopal državni sekretar John Kerry.

Ustanovitelj WEF-a Klaus Schwab je ob predstavitvi foruma prejšnji teden med drugim izpostavil nedavne teroristične napade v Franciji. "Pokazati želimo, da lahko gremo v smeri sodelovanja, in ne dezintegracije," je dejal. Udeleženci bodo razpravljali tudi o svetovnih kriznih žariščih. "Vse krizna območja na svetu bodo zastopana," je poudaril Schwab.

Veliko pozornosti bo namenjeno tudi gospodarskim temam. Svetovno gospodarstvo po kriznih letih počasi okreva, vendar pa so razmere marsikje še naprej zelo negotove.

Prva dama Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde in številni guvernerji centralnih bank bodo tako razglabljali o gospodarski rasti, monetarni politiki ZDA in območja z evrom, pa tudi o upočasnjevanju gospodarske rasti Kitajske.

Svetovni gospodarski forum velja za eno od najpomembnejših vsakoletnih srečanj vodilnih politikov, menedžerjev in strokovnjakov. Poleg uradnih razprav in nastopov je zelo pomemben tudi neuradni del, ko se udeleženci o krizah in odprtih vprašanjih brez pritiska pogovarjajo za zaprtimi vrati hotelskih in sejnih sob, na hodnikih in ob različnih družabnih srečanjih.