Orožje v ZDA je praktično dostopno vsakomur. Foto: EPA
Orožje v ZDA je praktično dostopno vsakomur. Foto: EPA

Vrednost delnic podjetja Smith&Wesson je tako pridobila osem odstotkov, Sturm in Ruger pa dobre štiri. V zadnjem letu so delnice prvega podjetja zrastle za 39 odstotkov, drugega pa za šest.

Obama obljubil zaostritev zakonodaje
Tudi tokrat se pričakuje podoben učinek kot januarja letos, ko je prodaja orožja poskočila kot posledica napovedi ameriškega predsednika Baracka Obame, da bo zaostril dostop do orožja. Obama se je takrat odzval na strelski pohod dveh zakoncev v San Bernardinu v Kaliforniji, lojalnih Islamski državi, ki sta ustrelila 14 ljudi. Po napadu v San Bernardinu so demokrati predlagali nekatere ukrepe, ki bi otežili dostop do orožja, vendar ga je republikanska večina v kongresu pod pritiskom orožarskega lobija zavrnila.

Demokrati spet predlagajo spremembo zakonodaje
Na nedeljski pokol v gejevskem klubu v Orlandu, kjer je simpatizer Islamske države Omar Mateen ubil 50 ljudi, so se že odzvali vodilni demokrati na čelu s Chuckom Schumerjem iz New Yorka, ki so znova predlagali zakon, po katerem bi "osumljenim oziroma potencialnim teroristom" omejili dostop do orožja. A bržkone se bo tudi njihova tokratna pobuda končala na enak način kot decembrska ...