Napadalec, 29-letni Omar Mateen, je po navedbah FBI-ja pred napadom poklical številko za nujne primere 911, se predstavil in izrekel zvestobo vodji t. i. Islamske države. Foto: EPA
Napadalec, 29-letni Omar Mateen, je po navedbah FBI-ja pred napadom poklical številko za nujne primere 911, se predstavil in izrekel zvestobo vodji t. i. Islamske države. Foto: EPA
Pulse
Streljanje v Orlandu je najhujši strelski napad v zgodovini ZDA. Umrlo je najmanj 50 ljudi. Foto: EPA
Florida
Dom Omarja Mateena na Floridi. Foto: EPA
Orlando
Policija je strelca, ki je identificiran kot 29-letni Omar Mateen, sicer ameriški državljan, ustrelila in ubila. Foto: EPA
Orlando
Policija dejanje obravnava kot terorizem. Foto: EPA
Barack Obama
Predsednik ZDA Barack Obama je dejal, da je pokol spet opozoril, "kako enostavno je priti do orožja za pobijanje v šoli, cerkvi, kinu ali nočnem klubu". Foto: Reuters
Napad v Orlandu najbolj krvav strelski napad v ZDA
Najhujši strelski napad v ZDA

Gre za najhujši strelski napad v zgodovini ZDA. Sprva se je poročalo o 20 mrtvih, zdaj pa o 50 smrtnih žrtvah. Ranjenih je več kot 50 ljudi. Strelski napad se je zgodil ob dveh zjutraj po krajevnem času v nočnem klubu Pulse. Med napadom je bilo v klubu okoli 300 ljudi. Policija streljanje obravnava kot primer domačega terorizma, a dopušča tudi druge možnosti.

Washington Post poroča, da so napadalca družinski člani in policisti identificirali kot 29-letnega Omarja Mateena, ameriškega državljana iz Fort Piercea na Floridi. Policija še ni ugotovila motiva za njegovo dejanje. Mateenova družina sicer prihaja iz Afganistana, sam pa naj bi bil rojen v ZDA.

Je prisegel zvestobo t. i. Islamski državi?
Washington Post še navaja neimenovanega predstavnika varnostnih sil, ki je dejal, da je Mateen pred napadom poklical številko za nujne primere 911, se predstavil in izrekel zvestobo vodji t. i. Islamske države (IS). Predstavniki ameriških oblasti sicer pravijo, da do zdaj niso videli trdnih dokazov, ki bi povezovali to oboroženo skupino z napadom v Orlandu, poroča Reuters.

Na vprašanje, ali zvezni preiskovalni urad FBI sumi, da je imel Mateen ekstremistična nagnjenja, morda tudi simpatije do IS-ja, je Ronald Hopper iz urada FBI-ja v Orlandu po poročanju Reutersa dejal, da imajo nekatere podatke, ki nakazujejo, da je bil strelec nagnjen k tovrstni ideologiji. A o tem še niso prepričani, je dodal Hopper. IS je medtem na družbenih medijih pokol že pozdravil in zanj tudi prevzel odgovornost. S t. i. Islamsko državo povezana tiskovna agencija Amaq je medtem poročala, da je pokol v klubu izvedel borec IS-ja.

Kot poroča BBC, naj ne bi bil strelec na seznamu ljudi, ki jih opazujejo zaradi suma povezanosti s terorizmom, je pa proti njemu potekala preiskava glede nepovezanega kaznivega dejanja.

FBI strelca zaznal leta 2013
Pripadnik FBI-ja je sporočil, da je strelec ameriški državljan in da je bil rojen v New Yorku. Ob tem je sicer še dejal, da je strelec s sodelavci govoril o morebitnih terorističnih povezavah. Z njim so bili v FBI-ju seznanjeni že leta 2013. Z njim so se večkrat pogovarjali, a so bile preiskave po pogovorih končane, poroča Reuters.

Orožje je kupil približno v zadnjem tednu, je sporočil pripadnik varnostnih sil.

Je šlo za zločin iz sovraštva?
Storilčev oče Mir Seddique je za ameriško televizijo NBC dejal, da dejanje sina, ki je bil sicer musliman, nima nikakršne povezave z vero, da pa ga je morda sprožil dogodek v Miamiju pred meseci, ko je sina zmotilo poljubljanje dveh moških. Kot je še dejal oče, je družina šokirana, saj ni nihče pričakoval takšnega nasilnega dejanja. Policija uradnega motiva za napad še ni razkrila.

Mateenova nekdanja žena je po poročanju Washington Posta dejala, da je bil Mateen v času zakona do nje nasilen, a da ni bil zelo veren in ni kazal nikakršnih znakov, da je predan radikalnemu islamu.

Obiskovalci poročajo, da se je napadalec zabarikadiral v klubu in da je pri sebi zadrževal talce. Po nekaterih pričevanjih naj bi imel pri sebi tudi bombo, a se je izkazalo, da ni bilo tako. Načelnik policije v Orlandu John Mina je dejal, da se zdi, da je bil napad organiziran in dobro pripravljen.

Policisti vstopili v klub po treh urah
Napadalec se je okoli 2. ure zjutraj, še pred vstopom v klub, zapletel v streljanje s policistom, ki je bil v času napada pred klubom. Kljub temu mu je uspelo vstopiti. Policist je bil ranjen, napadalec pa je po vstopu v klub streljal in zajel talce.

V policijskem posredovanju je bil en policist ranjen. Policija pravi, da ji je uspelo rešiti najmanj 30 ljudi. Domnevajo, da je bil napadalec sam in ni imel sodelavcev, več pa bo pokazala preiskava. Napadalec je imel pri sebi jurišno puško in pištolo, ne pa tudi eksplozivne naprave, kot so sprva domnevali. Kot je za Radio Slovenija poročal dopisnik RTV Slovenija iz ZDA Edvard Žitnik, je bila po pripovedovanju obiskovalcev glasba v klubu tako glasna, da sprva ni bilo mogoče razbrati, da gre za streljanje.

"Ljudje so se vrgli na tla. Mislim, da je napadalec streljal v zrak, ker so na tla popadale luči in steklo. Med kratkim presledkom v streljanju nas je nekaj uspelo zbežati pri zadnjem vhodu," je neki obiskovalec povedal za televizijo Sky News. Priče poročajo, da so slišale več deset strelov.

Čeprav so varnostne sile zatrdile, da so napadalca ubili in da drugih groženj ni, so v mestu razglasili izredne razmere.

Obama: To je še posebej pretresljiv dan
Napad je obsodil ameriški predsednik Barack Obama, ki ga je označil za dejanje terorizma in sovraštva, ki ga ustrezno preiskuje FBI. "To je še posebej pretresljiv dan za vse naše prijatelje, sodržavljane, ki so lezbijke, geji, biseksualni ali transseksualni," je dejal.

"Strelec je meril na nočni klub, kamor so ljudje šli, da bodo skupaj s prijatelji, da plešejo, pojejo, da živijo. To ni bil le nočni klub. To je bil prostor solidarnosti, kjer so ljudje dvigali zavest, govorili, kar mislijo, in zagovarjali državljanske pravice," je še dejal Obama, ki je imel do zdaj že veliko podobnih sožalnih govorov.

"Pokol nas spet opozarja, kako enostavno je priti do orožja za pobijanje v šoli, cerkvi, kinu ali nočnem klubu. Moramo se odločiti, ali je to država, ki si jo želimo. Če se odločimo, da ne storimo nič, je to tudi odločitev," je dejal Obama, ki je ukazal v znak žalovanja zastave spustiti na pol droga.

V Los Angelesu aretirali oboroženega moškega
Zaradi napada so okrepili varnost na festivalu homoseksualnega ponosa in drugje po ZDA. Junij je namreč tradicionalno mesec za parade ponosa in podobne prireditve. Iz Los Angelesa poročajo, da je policija aretirala do zob oboroženega moškega, ki se je odpravljal na Parado ponosa v mestu. Dogodek naj ne bi bil povezan z Orlandom.

Napad po umoru pevke
V petek je Orlando pretresel tragičen dogodek, ko je bila ubita 22-letna ameriška pevka Christina Gimmie. Med podpisovanjem avtogramov po koncertu jo je ustrelil 26-letni Kevin James Loibl, ki je nato ustrelil še sebe.

Napad v Orlandu najbolj krvav strelski napad v ZDA
Najhujši strelski napad v ZDA