Zraven športne dvorane Arena v Zagrebu stoji tudi trgovsko središče. Foto: EPA
Zraven športne dvorane Arena v Zagrebu stoji tudi trgovsko središče. Foto: EPA

O pretakanju denarja za potrebe HDZ-ja poroča Jutarnji list, ki se sklicuje na pričevanje nekdanjega direktorja hrvaške carine in blagajnika HDZ-ja Mladena Barišića. Preiskovalcem je o tem povedal septembra, ko je dodatno pojasnil način, kako je potekalo tajno črpanje denarja.

"Če je verjeti nekdanjemu blagajniku HDZ-ja, sta omenjena dva milijona evrov za zdaj najvišji posamični znesek, ki je končal v črnem skladu stranke med mandatom nekdanjega predsednika vlade Iva Sanaderja," piše zagrebški časopis.

Za denar je Barišić izvedel v začetku leta 2009 pred odprtjem Arene za svetovno rokometno prvenstvo, ko je k njemu pristopil eden od glavnih organizatorjev prvenstva in siva eminenca hrvaškega rokometa Zoran Gobac, ki je potrdil, da so izpolnili dogovor glede gradnje dvorane in "priskrbeli dva milijona evrov za vladajočo stranko".

O vsem tem je Barišić po njegovih besedah obvestil Sanaderja, ki pa je že večkrat zanikal, da bi imel posebne odnose z Barišićem. Podobno naj bi se HDZ financiral tudi na lokalni ravni.

Samo izguba
Gobac je za Jutarnji list zanikal, da bi imel kakršne koli povezave z omenjenim denarjem in je skoraj stoodstotno prepričan, da pri gradnji Arene nihče ni prejel nikakršnega denarja, ker so "imeli za 27 milijonov evrov izgub". Potrdil pa je, da je tudi Hrvaška rokometna zveza poslovala s Fimi-medio, preko katere naj bi HDZ črpala denar iz državnih institucij in podjetij.