Bruno je bil del načrta, da bi v Nemčijo znova vrnili rjavega medveda, ki so ga nameravali tam naseliti iz Slovenije. Svoje 'zadnje počivališče' je - nagačen - našel v muzeju v Münchnu. Foto: EPA
Bruno je bil del načrta, da bi v Nemčijo znova vrnili rjavega medveda, ki so ga nameravali tam naseliti iz Slovenije. Svoje 'zadnje počivališče' je - nagačen - našel v muzeju v Münchnu. Foto: EPA
Lovci
Bruno si je kmalu po prihodu v Nemčijo za vrat nakopal lovce. Njegov odstrel je v nemški javnosti naletel na ostre kritike. Foto: EPA

V eni izmed ameriških diplomatskih depeš, ki jih je pred dnevi objavil WikiLeaks, so ameriški diplomati na podlagi odnosa Nemcev do medveda Bruna in njegove usmrtitve leta 2006 ugotavljali, kakšna je njihova psiha.

Bruno, potomec medveda Jožeta in medvedke Jurke iz Slovenije, je bil prvi medved, ki je zataval v Nemčijo po 170 letih. Njegov prihod je bil ponosen trenutek za bavarske politike. Bavarski premier Edmund Stoiber je Bruna, ki je iz Italije zataval na Bavarsko, sprva lepo sprejel. "Medved, ki po navadi živi v gozdu, ga ne zapušča in morda ubije eno ali dve ovci na leto," je miril ljudi.

Odstrel "težavnega medveda"
A rjavi medved ni bil tako priden, kot ga je hvalil Stoiber. Bruno je imel nagnjenje do ubijanja živine, domačih ljubljenčkov in drugih živali, na morilskem pohodu je oplenil hleve, ubil ovce, kokoši, zajce in morskega prašička ter si s tem zapečatil usodo. "Vidimo razliko med normalnim medvedom, zlobnim medvedom in težavnim medvedom," je Stoiber hitro spremenil svoje mnenje o kosmatincu. "Jasno je, da je to težaven medved," je dejal o Brunu. Bavarska vlada je dala dovoljenje, da ga lovci ubijejo. Bruno je podlegel strelom 26. junija 2006 v goratem Kümpflalmu nad jezerom Spitzingsee v Alpah.

Bruno zasenčil SP
Incident z medvedom slovenskih korenin ni ušel budnemu očesu ameriških diplomatov v Münchnu in Berlinu. Podatke o lovu na medveda so hitro poslali v Washington. V eni izmed razkritih depeš so podrobni podatki o Brunu. Ameriška ambasada je tisto poletje v zgodbi o medvedu zaznala neke temeljne resnice o nemškem razumevanju narave.

Ameriški diplomati so opazili, da je Bruno zasenčil tudi svetovno nogometno prvenstvo, ki ga je leta 2006 gostila Nemčija. Podrobno je opisan lov na medveda in neuspešna misija finskih lovcev na medvede, ki so jih posebej pripeljali v državo, da bi ujeli Bruna.

"Bruno je srečal smrt od roke (za zdaj) neznanega storilca," so diplomati zapisali nekoliko poetično in dodali, da je zapravil svojo pravico do bavarske gostoljubnosti, ker "se ni bil pripravljen prilagoditi nemški kulturi in tradicijam", kot je nekdanji bavarski notranji minister Günther Beckstein pogosto zahteval od vseh drugih tujcev.

Težave Nemcev z neukročeno naravo
Generalni konzul Matthew Rooney je omenil, da so nemški mediji smrt Bruna primerjali s smrtjo Elvisa Presleyja, Marilyn Monroe, Jimija Hendrixa, Johna Lennona in princese Diane.

Sklep depeše z datumom 30. junij 2006 je ponudil naslednjo analizo: najpomembnejša ugotovitev, ki jo lahko naredimo iz celotnega primera Bruno, je, da ima, čeprav se Nemci radi kažejo kot do okolja prijazni in 'zeleni', sodobna Nemčija še vedno težave z neukročeno naravo. Narava je dobra, dokler je nadzirana, vodena in ukročena, o odnosu in psihi Nemcev končuje depeša.