Odvetnik Frank Berton je dejal, da Salah Abdeslam tokrat še ni želel govoriti in da bo spregovoril pozneje. Foto: Reuters
Odvetnik Frank Berton je dejal, da Salah Abdeslam tokrat še ni želel govoriti in da bo spregovoril pozneje. Foto: Reuters

Abdseslam je bil 13. novembra, ko je samooklicana Islamska država v francoski prestolnici izvedla teroristične napade, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, v Parizu. Nameraval se je razstreliti pri stadionu Stade de France, a si je premislil. Po napadih je pobegnil v Belgijo. Do marca je bil Abdeslam najbolj iskan človek v Evropi, potem pa so ga v policijski operaciji v bruseljski četrti Molenbeek, kjer je odraščal, le prijeli. Od 18. marca do izročitve Franciji 27. aprila je bil v Belgiji, kjer je priznal vpletenost v napade.

"Danes ni želel govoriti," je dejal Abdeslamov odvetnik Frank Berton. Dodal je, da je Abdeslam pripravljen spregovoriti pozneje, vendar kdaj naj bi se to zgodilo, ni časovno določil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Francoske oblasti upajo, da bo Abdeslam, ki je nastanjen v zaporu Fleury-Merogis jugovzhodno od Pariza, razkril podrobnosti o organizaciji napadov in to, ali so kateri člani še na begu. Preiskovalci sicer domnevajo, da je Abdeslam zadnji preživeli član teroristične celice, ki je izvedla usklajene napade v francoski prestolnici.

Abdeslam je bil dolgoletni prijatelj domnevnega voditelja džihadistične celice, ki je izvedla napade, Abdelhamida Abaaouda, ki so ga ubili v pariškem predmestju nekaj dni po napadih. Skupaj sta odraščala v Molenbeeku. Med napadalci v Parizu je bil tudi Salahov brat Brahim. Njegovo truplo so našli v koncertni dvorani Bataclan, enem izmed prizorišč napadov. Salah naj bi odigral ključno vlogo pri pripravi in izvedbi pariških napadov. Med drugim je na cilj pripeljal tri samomorilske napadalce, ki so se razstrelili pri stadionu Stade de France.